2024. szeptember 3., kedd

A hangszer, melyet lélekből fúj az ember

A klarinété volt a főszerep a Zomborban megtartott nyári képzésen

Augusztus 24-e és 28-a között nyári klarinétiskolát tartottak Zomborban, a Kronić-villában.

Janovics Ilona zenetanártól, főszervezőtől megtudtuk, harminc aktív, szerbiai, illetve horvátországi diák vett részt az oktatásban. 

Kiváló és neves zenészek, zenepedagógusok közreműködésével a gyermekek számára adott volt az egyéni oktatás, a kamarazenei óra, a zongorakísérettel történő próbák, továbbá klarinét-kóruspróba mindennap.

A nyilvános zárókoncertre augusztus 28-án került sor a Magyar Polgári Kaszinóban. 

– Úgy indult a kezdeményezés, hogy amikor még egyetemista voltam, a nyári iskolák aktív résztvevőjeként, olyan helyszíneken járhattam, ahol valamiképpen elkülönítve voltunk a város zajától, különböző külső ingerektől, és valóban egész napokon át csakis a zenére, a klarinétra fókuszáltunk. Sajnos ez a hagyomány a koronavírus-járvány alatt megszakadt. Később a volt tanárom, Pető György csokorba gyűjtött minket, volt diákjait, akik már tanárként aktívan részt veszünk diákjainkkal együtt a különböző versenyeken, és igyekszünk a klarinétmuzsikát minél magasabb szintre emelni Szerbiában. Kerestük, hol is lehetne olyan helyet találni, amely mindenki számára könnyen megközelíthető, egy tranzit vonalon fekvő helyszín, de mégis távolabb esik a várostól, annak érdekében, hogy a gyerekek figyelme koncentráltabb lehessen. Ráakadtunk erre a helyre, a zombori Kronić-villára, amely nemcsak az elszállásolást oldja meg, hanem az épületegyüttes egy szép nagy területen fekszik, ahol az energiával teli gyerekek két gyakorló óra között kifuthatják magukat.

Hat tanár vezeti az órákat, a foglalkozásokat: Pető György, aki Újvidéken és Pélmonostoron tanít, Stefan Milović, aki klarinéttanár a verbászi zeneiskolában, Lazar Kondić, ő Szabadkán középiskolai tanár, Dalibor Lukin, aki az árpatarlói (rumai) zeneiskola tanára, jómagam, aki az apatini zeneiskolában tanítok, továbbá van egy tanár, aki nem klarinétos, hanem zongorán kíséri a diákokat, hogy teljes legyen az élmény az előadás alatt. Ő Duško Švonja, aki Újvidéken dolgozik. 

Derűs hangulatban tanulni is könnyebb

Derűs hangulatban tanulni is könnyebb

Örömmel állapítható meg, hogy mióta léteznek nyári klarinétiskolák, nagymértékben megnövekedett a klarinétversenyek résztvevői tábora az országban – hallottuk a zenetanárnőtől, aki a klarinét hangszer jellegére vonatkozó kérdésünkre az alábbiakat válaszolta:  

– Úgy vettem észre, hogy az utóbbi években a klarinét nem mondható olyan populáris hangszernek, mint például a zongora vagy a gitár. Úgy fogalmaznék, hogy egy fúvós hangszernél mi nem csak a hangszert érintjük meg, hanem a lelkünket, az érzéseinket is belefújjuk, szinte eggyé válunk a hangszerrel, és valóban mindenki olyan színt alakít ki magának a hangszeren, ami neki tetszik, amely alakítható. Természetesen csodálatos hangszer a zongora is, de megvannak a korlátai, itt, a klarinétnál pedig az ember pillanatnyi hangulatától függően állítja a hangszer hangszínét, és ez szerintem nagyon különleges dolog. Egy hangszert, ha megfújnának öten, mind az ötnek különbözően szólna, vagyis a láthatatlan dolog, az ember lelke, ami varázslatossá teszi az egészet – hallottuk Janovics Ilonától. 

A résztvevő gyerekek hasonlóan lelkesek és elégedettek az együtt, zenével eltöltött  napokkal.

A szenttamási Salamon Máté, aki másodjára van a táborban, így vélekedik:

– Jól érzem magam, ismét sokat tanultam a kiváló tanároktól, elsősorban a technikák terén.

Sok barátot szereztem, a tavalyi táborból is voltak visszatérő, ismerős arcok, akik Belgrádból, Újvidékről érkeztek. 

Kicsit izgultam a zárókoncert előtt, de jó érzés volt részt venni a klarinétkórus produkciójában – mondta Máté. 

Nyitókép: Tanulói csoportkép a zárókoncert után (Fotó:A nyári klarinétiskola felvételei)