2024. szeptember 3., kedd

,Prince virtuóz zenész volt”

A művészvilág és az amerikai elnök is gyászolja Prince-t, a Facebookon 61 millió, a Twitteren hatmillió bejegyzés méltatta a csütörtökön meghalt énekest.

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama ,,kreatív ikonnak” nevezte az 57 évesen, csütörtökön váratlanul elhunyt énekest.

,,Prince virtuóz zenész volt, briliáns vezető és felvillanyozó előadóművész” – fogalmazott közleményében az elnök.

A művészvilág tagjai is kifejezték megdöbbenésüket és gyászukat, méltatták az elhunyt szupersztárt. Madonna szerint igazi látnok művész volt, aki megváltoztatta a világot, Goldie Hawn színésznő mikroblogjában úgy fogalmazott: Prince most az égi angyalok csapatához csatlakozott. Michael Kors briliánsnak, kreatívnak és igazi ikonnak, Vanessa Williams legendásnak, Billy Idol óriási tehetségnek nevezte az elhunytat. Chaka Khan szintén mikroblogban tudatta a világgal, hogy szerette Prince-t, Keith Urban countryénekes nem akarta elhinni a halálhírt, miként Brian Wilson sem, aki köszönetet mondott Prince-nek a művészetéért.

Mick Jagger ,,forradalmi művésznek, nagyszerű muzsikusnak, csodálatos szövegírónak” nevezte Prince-t, az amerikai zene nagyasszonya, Aretha Franklin pedig az MSNBC televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: ,,Nagy csapás, hihetetlen, Prince-ből tényleg csak egy volt.” Még a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is megemlékezett a művészről.

,,Prince hirtelen és váratlan halálának hírét nagyon nehéz feldolgozni. Alkotótársam és barátom volt. Rengeteg időt töltöttünk együtt a Bíboreső készítése közben és utána is. Tudom, hogy a rajongói le vannak sújtva. Tudom, hogy a zenéje nagyon sokat jelentett nagyon sokak számára. Jó ember volt, bonyolult és szorgalmas, és csak úgy, mint a hozzá hasonlók, ő is mindig a legjobbat várta el magától és másoktól is” – fogalmazott Albert Magnoli, a Bíboreső (1984) írója és rendezője.

Wendy Melvoin és Lisa Coleman, a Prince and the Revolution egykori tagjai a véget nem érő szeretetért és álmaik megvalósításáért mondtak köszönetet a művésznek. „Hiányozni fog egy jó barátom, aki rendkívüli tehetséggel volt megáldva. Óriási előadó és gitáros volt” – méltatta kollégáját Ronnie Wood.

A Facebook szóvivője szerint a művész halálának bejelentése utáni öt órában 25 millió felhasználó 61 millió bejegyzésben, hozzászólásban és egyéb formában reagált a hírre. Prince a Twitteren is a legfelkapottabb téma lett világszerte: több mint hatmillió bejegyezésben méltatták az előadót.

,,Isten áldja ezt a kreatív óriást. Köszönök mindent, Prince” – írta Paul McCartney a mikroblog portálon. „Prince, a galambok most tényleg sírnak” – fogalmazott Oprah Winfrey. Prince-t igazi legendaként ünnepelték szülőállamában, Minnesotában. A Minnesota Vikings profi amerikai futballcsapat, amelyről a művész dalt is írt 2010-ben Purple and Gold címmel, ugyancsak a Twitteren emlékezett meg hőséről. Mint írták: „Túlságosan hamar veszítettünk el egy legendát.” A helyi politikusok ugyancsak a közösségi oldalakon adtak hangot gyászuknak.

Will Smith-t ,,megdöbbentette és mélyen lesújtotta” a hír. Facebook-bejegyzésében a színész-énekes elárulta, hogy a halála előtti estén még beszélt is Prince-szel.

A csütörtökön, 57 éves korában elhunyt Prince az 1970-es években robbant be többek közt olyan slágerekkel, mint a Wanne Be Your Lover. Későbbi nagy sikerei közé tartozott a Purple Rain, a Let's Go Crazy, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls. 2004-ben beiktatták a Rock and Roll hírességeinek csarnokába. Az alacsony termetű, extravagáns, provokatív stílusáról ismert énekes, producer, szövegíró – eredeti nevén Rogers Nelson – kora egyik leginkább újító szellemű előadója volt szakértők szerint.