2024. július 17., szerda

Megérkeztek a Gördülő Kövek

Horvát nyelven is megjelenik a Rolling Stone Magazin

A világ huszonöt országa után most már Horvátországban is megjelenik a legendás Rolling Stone nevű magazin, amely azonban az egész volt jugoszláv térségnek szól, és mind a hat utódállamban kapható.

A magazint 1967-ben, San Franciscóban alapította Jann Wenner és Ralph J. Gleason zenekritikus. Az első számban Wenner azt írta, hogy a Rolling Stone „nem csupán a zenéről szól, hanem minden olyan dologról, amelynek köze van a zenéhez”. Ez tulajdonképpen a magazin mottójának is tekinthető. 2004-ben a „Rock 50. évfordulójára” (50th Anniversary of Rock) a magazin nagy összegző munkát végzett az elmúlt fél évszázad toplistáiról, aminek alapján összeállítottak három listát, ezek: Minden idők 100 legjobb gitárosa, Minden idők 500 legjobb albuma és Minden idők 500 legjobb dala.

A regionális Rolling Stone magazin beindításáról, a tervekről, a célközönségről, a kiadóval, Toni Moškovval beszélgettünk.

 Amikor az egész világ a nyomtatott sajtó válságáról beszél, Önök elindítják ezt a magazint. Mi rejlik az optimizmusuk mögött?

– Nem nevezném ezt optimizmusnak, sokkal inkább egy olyan üzleti döntésnek, amely mögött komoly üzleti terv áll, amely arra világított rá, hogy ennek a magazinnak van piaci létjogosultsága. Na de az üzleti tervtől függetlenül is, a nemzetközi mutatók arról beszélnek, hogy a specializált magazinok, amelyek gépkocsikkal, divattal, zenével foglalkoznak, profitnövekedést könyvelhetnek el. A hirdetők az egyes rétegközönségekre fókuszálnak, ezek a magazinok pedig ezt biztosítják nekik.

 Mi a regionális kiadvány koncepciója?

– Koncepciónk a Rolling Stone magazin negyvenéves hagyományait követi. Tehát: zene, politika, film, színház, recenziók, nagyobb terjedelmű, exkluzív interjúk, mindez minőséges fotóanyaggal illusztrálva. Természetesen, a nemzetközi témákat feldolgozzuk regionális szemszögből is, és törekedni fogunk rá, hogy a felszínre hozzunk olyan új, fiatal arcokat, akik mindenképp megérdemlik az esélyt, minőségi munkájuk okán. Sajnos ők leggyakrabban nem kapnak teret a mainstream médiában.

 A regionális kiadvány Horvátországban jelenik meg, de szemmel látható ambíciójuk a teljes volt jugoszláv térség lefedése. Mivel ez a téma állandóan terítéken van, Önök e térség pop/rock színterére mint egységesre tekintenek?

– Ha azt mondja, pop/rock színtér, kellemetlen helyzetbe hoz. Mert, mit lehet ma popnak és mit rocknak nevezni ebben a térségben? Mindenesetre, úgy gondolom, a zene nem ismeri a határokat, és legtöbbször az előadás nyelve is másodrendű. Tehát, nem egységes a színtér, az olyan fesztiválok azonban, mint az újvidéki Exit vagy a zágrábi InMusic azt mutatják, hogy a jó zene kedvelői és a zenészek számára nem léteznek határok.

 Hogyan alakul az anyalapból átvett és a regionális jellegű cikkek közötti arány?

– A saját témák és az amerikai (vagy másik országbeli) Rolling Stone-ban megjelent témák aránya jelenleg 40-60, az amerikaiak javára, de törekszünk rá, hogy ez fele-fele legyen, ami egyébként a licencszerződés alapján a felső határa a saját tartalmaknak.

Milyenek az első számok után a benyomások?

– A benyomásaink kiemelkedően pozitívak. Több felől is elismeréseket kaptunk, nemcsak a tartalomra, hanem a lap árára vonatkozóan is. Külön öröm, hogy a pozitív reakciók mind a hat jugoszláv utódállamból érkeznek, ami azt jelenti, hogy egy minőségi magazinnak igenis helye van a piacon. Ezt a terjesztői visszajelzések is alátámasztják.

Számos elvárásnak kellett eleget tenni a regionális kiadvány engedélyének elnyeréséhez. Felsorolna néhányat?

– Azt gondolom, hogy már maga a tény, mely szerint a kiadóval való első kapcsolatfelvételtől a lap kiadásáig több mint egy év telt el, elegendő, hogy világos legyen, hány „lépcsőn” is kellett áthaladnunk a „mennyországig”, hogy zenei metaforával éljek. Röviden, először egy üzleti tervet kell készíteni, ami igazolja, hogy lehetséges lefedni a licenc kiadásának költségeit. Ezután készül el a nulladik szám, az ún. „dummy”, amellyel igazoljuk, hogy újságírói és grafikai kvalitásaink megfelelőek a magazin készítéséhez. Ezután New Yorkba utazunk, ahol „meg kell védeni” az üzleti tervet és a „dummy”-t. Ha pedig mindezt sikerül „túlélni”, jöhet a szerződés aláírása. Ez azonban a munka könnyebbik része, mert mindezek után kell biztosítani a teljes projektum finanszírozását, és reménykedni, hogy a piac elfogadja a magazint. Röviden ennyi lenne…

A lap megtalálható a legtöbb újságárusnál, 200 dináros áron. A lap Facebook-elérhetősége:

www.facebook.com/RollingStoneHrvatska