2024. július 17., szerda

Fiatal tehetségek a dzsesszért

Gazdag és élvezetes koncertet adtak csütörtökön a szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakának növendékei a tanszak nyilvános óráján. A fiatal tehetségeket a tanszak tanárain kívül két elismert előadóművész kísérte: Bunford Gábor szaxofonon és Kucsera Csaba basszusgitáron. A dzsessz kedvelői különféle dzsessz-sztenderdeken, átdolgozásokon és instrumentális dalokon kívül egy blues dalt is hallhattak, valamint a közelgő ünnepekre való tekintettel a Jingle Bells című dal dzsesszátdolgozása is a repertoárba került. A tanszak összes diákja fellépet, a diákok játszottak gitáron, basszusgitáron, zongorán, ütős hangszereken, fúvós hangszereken, valamint fellépet a zeneiskola Big Bandje is. A telt házas koncerten a diákok hatalmas sikert arattak, és a lelkes növendékek közül volt olyan énekes, aki úgy is színvonalas produkciót tudott adni, hogy még ki sem lábalt megfázásos betegségéből.

Dudás Bea, a tanszak tanára lapunknak elmondta, hogy a nyilvános órát évente kétszer szervezik meg, egyet télen, a másikat meg a tanév vége felé. Hozzátette, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján már nem is nyilvános órája ez a dzsessz szaknak, ugyanis az emberek óriási érdeklődésének köszönhetően dzsesszkoncertté nőtte ki magát az óra.

– Ebben a tanévben vagyunk ötévesek, és azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy igen, szükség van erre a műfajra, hiszen az emberek eljönnek, és élvezik azt, amit látnak-hallanak – mondta a tanárnő.

Hozzátette, hogy diákjaik nagy sikereket érnek el, két növendéke – Zabos Regina és Borsos Dóra – bekerült egy nemzetközi dzsesszverseny döntőjébe is, ennek ellenére Vajdaságban nagyon kevesen tudnak arról, hogy Szabadkán létezik dzsessz tanszak, amely ugyanolyan végzettséget ad, mint a klasszikus tanszak.