2024. július 17., szerda

A jó, a rossz és a Kör

Szegeden is bemutatták az Edda-musicalt

Nem sok olyan magyar zenekar van, amelynek a munkásságából színházi mű született volna. Pontosítok: nem sok olyan magyar zenekar van, amelynek a munkásságából érdemes színházi művet készíteni. Ha kapásból kell válaszolnom, akkor igazából csak Fenyő Miklós és a Hungária jut eszembe, amelynek sztoriját színpadra vitték nem is kis sikerrel.

Ha így közelítünk a témához, akkor egyértelmű, hogy a jövőre negyvenéves Edda Művek életműve, zenei és szövegvilága bőséges nyersanyagot kínál egy látványos és lendületes rockmusicalhez. Lehet szeretni vagy nem szeretni Patakyt, amiért ufókkal meg fénylényekkel találkozik, illetve számos vitatható módon hívja fel magára az utóbbi időben a figyelmet, ettől teljesen függetlenül az Edda dalainak igenis komoly mondanivalójuk van, legyen szó társadalmi problémákról, politikáról vagy éppen a szerelemről.

Mindebből gyúrt egy egységes egészet Pataky Attila és Gömöry Zsolt az Edda billentyűse, Oravecz Jánossal, aki a 26 dalt felvonultató előadás szövegkönyvét írta. Az előadást Pintér Tibor rendezte, aki egyben a főszerepet is játssza, maga a musical pedig a szigetszentmiklósi Sziget Színház produkciója.

A musical egy történet a jó és a rossz harcáról, szerelemről, csalódásról. A főhős egy egyszerű utcazenész, akit szerelme, a gazdag helyi vállalkozó lánya elhagy, mert elköltöznek a fővárosba, de emellett kevésnek, hozzá nem méltónak is tartja őt. Hősünk ekkor megfogadja, hogy bármi áron is, de visszaszerzi a büszke úrilányt és gitárjával elkezdi az országot járni. Hamarosan felfedezik, és ismert rockzenész lesz, közben pedig egy motoros tanyára vetődik, ahol ismét rátalál a szerelem.

A történetet remek választással kísérik végig olyan Edda-dalok, amelyek nem feltétlenül számítanak közönségkedvenceknek, viszont a zenekar meghatározó alkotásai, mint amilyen a Változó idők, a Tűzközelben, a Szaga van vagy a Nincs visszaút.

A háromórás előadás Budapest után országos turnéra indult, Szegeden december 15-én a Városi Sportcsarnokban vitték színre, hatalmas sikerrel. A látványos mozgáselemek mellett mindenképp ki kell emelni a színpadra bedübörgő nagy motorokat, amelyek nem kis hatást keltenek. Arra pedig, hogy az Edda dalai a megfelelő minőségben szólhassanak, olyan előadó jelentik a garanciát, mint Makrai Pál, Pintér Tibor, Koós Réka, Tunyogi Bernadett vagy pedig a Pokolgép együttes énekese, Tóth Attila.

A híradások szerint minden korábbi helyszínen nagy sikerrel játszották az előadást, Szegeden sem volt ez másképp, a közönség gyakran szakította meg tapssal a produkciót, amelynek a végén felállva ünnepelték a színészeket, akik ezért több ráadásdalt is elénekeltek.

Röviden összefoglalva, kiváló zenei alapanyagból sikerült a legjobbakat kiválogatni, azokat egy jó sztorival egybefogni és megtalálni hozzájuk a megfelelő színészeket. A végeredmény pedig a dalok újraértelmezése, azok teljesen másképp kelnek életre, az Edda-rajongó gyomrában pedig egy gombóc keletkezik, ami azt jelenti, hogy sokkolja őt az élmény.

Az előzetes tervek alapján a produkciót a határon túli magyar területeken is bemutatják, bízzunk benne, hogy ebbe beletartozik Vajdaság is. Eddásoknak, a rockzene és a zenés színház rajongóinak kihagyhatatlan előadás.