2024. szeptember 2., hétfő

Hamarosan dzsesszfesztivál

November 5-én és 6-án Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál Szabadkán

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Jazzik fesztivált Szabadkán. Idén egy előprogrammal is készülnek a szervezők: a Lifka Sándor art moziban november 4-én 18 órától verseci és belgrádi zeneiskolák dzsessz tanszakos diákjai lépnek fel.

Mint Bunford Gábortól, a Jazzik fesztivál művészeti igazgatójától a minapi sajtótájékoztatón megtudtuk: november 5-én a Jadran színpadon a vokális dzsesszé lesz a főszerep, a műsor 20 órakor kezdődik. A Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos diákjainak fellépése után Jelena Jovović lép fel belgrádi zenészekkel, 22 órától pedig Allan Harris és a Matti Klein Trio, amely egy amerikai–holland–német együttműködésből jött létre. November 6-án 20 órakor a budapesti Bartók Béla Zeneiskola diákjait hallhatjuk, utánuk a Hugarian Jazz Quartetet, 22-től pedig a Jure Pukl and Tzumo Árpád feat. M. Ramsbol and Howard Curtist. Ez a formáció egy szlovén–magyarországi–ausztriai–amerikai együttműködés eredménye, általuk a fesztivál hivatalos része energikus dzsesszel zárul. Mindkét nap éjféltől jam session-re kerül sor a Blues Time Clubban, ahol oldottabb hangulatú zenélés zajlik a fesztivál fellépőivel.

Belépőket az amerikai kuckóban lehet váltani, 7.30-tól 19.30-ig. Jegyek korlátozott számban kaphatók, egy estére 500 dinárba kerülnek.

A fesztivál első napján a Szabadkai Zeneiskolában műhelymunkákra kerül sor, 14 órától Dragan Ćalina (hangszeres, zongora) Jelena Jovović (vokális, zongora) és Kristijan Mlačak (szaxofon), 15.30-tól pedig Allan Harris (vokális) lesz az előadó. Ugyanígy a fesztivál utáni napon, 7-én, 11 órától Jure Pukl szaxofon-, Howard Curtis dob-, és Tzumo Árpád zongoraműhelymunkát tart. Ezek az előadások egy órán át tartanak, díjmentesek, és nyitotta bárki számára, nem csak zeneiskolásoknak.

A fesztivál keretében november 6-án 17 órakor az amerikai kuckóban könyvbemutatóra is sor kerül, amely vendége Ivan Blagojević, a niši Nišville fesztivál igazgatója lesz.

A minapi sajtótájékoztatón a rendezvény szervezéséről Sanja Bunford számolt be:

– Nagy kihívásokkal kellett szembenéznünk a szervezés során. Idén a városi önkormányzat nem támogatta a fesztivált. Nagy hibának tekintjük ezt, és nagyon sajnáljuk, persze mindenki azt szeretné, ha a költségvetés elegendő lenne mindarra, amit tervezünk, de ez képtelenség. Mellénk állt viszont a szerbiai kultúrminisztérium, az amerikai nagykövetség és az Erste bank. Nagyon örülünk, hogy ezek a támogatók felismerték rendezvényünk fontosságát. Úgy vesszük észre, hogy Szabadkán egyre többen hallgatnak dzsesszt, és egyre több fiatal választja életpályájának. A fesztivál lényege tulajdonképpen az oktatási része, ezzel hagy igazán hosszú távra nyomot.