2024. szeptember 4., szerda

A leendő művészek koncerteztek

A szabadkai zeneiskola végzős növendékeinek hangversenye

A lassan százötvenedik születésnapja felé közeledő szabadkai zeneiskola számos, év közben sorra kerülő diákhangversenye közül a legnépszerűbbek a végzősöknek megrendezett év végi koncertek. Egy 1959-ben meghozott döntés szerint a Szabadkai Filharmónia az évad utolsó hangversenyét minden évben a zeneiskola legkiválóbb hangszeres és énekes növendékeinek tartotta fenn. Ez a hagyomány tehát több mint fél évszázados. Ezek a hangversenyek mindig nagy nézőtábort vonzottak és felejthetetlen élményt jelentettek a fellépőknek, akik leginkább ekkor játszottak egy szimfonikus zenekar kíséretével életükben először. Ez a koncertsorozat tehát 1960-ban indult el és négy évtizeden át szinte megszakítás nélkül tartott. 1998 után ezek az ún. „abszolvens hangversenyek” mind rendszertelenebbé váltak, de azért még 2006-ban is két végzős játékában gyönyörködhetett a közönség a Szabadkai Filharmónia egyik hangversenyén. Ekkor született meg a gondolat, hogy hiszen a zeneiskolának van saját zenekara, amely némi külső segítséggel miért ne próbálhatná meg átvenni az állandó kísérő szerepét? A kezdeti sikerek biztatóak voltak, s azóta az iskolazenekar májusi koncertjén mindig az intézmény utolsó éves tanulói a szólisták. Így volt ez az idén is.

Május 8-án színültig megtelt hallgatóval a városháza tanácsterme. A műsor csupa tetszetős művekből állt: Saint-Saëns Hangversenydarabját Szűcs Gergely (Tulić Maša tanítványa) játszotta kürtön, Mozart A-dúr hegedűversenyének második tételét Csorba Viola (tanára: Zsiga Pál) előadásában hallottuk, Donizetti Convien partir kezdetű áriáját „Az ezred lánya” c. operából Utasi Melani (Szabó Baráth Emilia és Vucelja Dušica növendéke) énekelte, Bruch Kol Nidrei c. művét Szebenyi Zsuzsanna tanítványa, Evetović Katarina adta elő gordonkán, végül pedig Mendelssohn g-moll zongoraversenyének két tétele hangzott el, az elsőt Németh György (Székely Mária osztályából), a harmadikat pedig Bálint Melitta (Bíró Tirjung Ildikó növendéke) szólaltatta meg. Mindegyik szólista – minden bizonnyal az idén végző zeneiskolások színe-java – derekasan helyt állt, a hálás közönség pedig rengeteg virággal és még több tapssal jutalmazta produkcióikat. A néhány tanárral kiegészített zenekar kifogástalanul idomult a szólistákhoz, Huszár Elvira biztos kézzel tartotta össze az együttest.

Ünnep volt ez a szerda esti rendezvény, amely a jó szervezésnek köszönhetően gördülékenyen zajlott le. Volt bár nyomtatott műsor, de voltak műsorvezetők is, akik – két nagyon szimpatikus leány – még közelebb hozták hozzánk az előadókat és tanáraikat. És amire eddig még nem volt példa: Barlai Edit igazgatónő a felkészítő tanárokat is sorra a pódiumra hívta és megköszönte odaadó munkájukat. A közönség jól előadott zeneművekben gyönyörködhetett, a leendő művészek pedig egy életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak. Kívánjunk nekik sok sikert és kitartást azon a rögös úton, amelyen elindultak!