2024. július 16., kedd

Reneszánsz és barokk muzsika

A hévízi Musica Antiqua adott koncertet Szabadkán

Csütörtök este megtelt a szabadkai KDSZ színházterme, ahol a hévizi Musica Antiqua adott koncertet, a Szekeres László Alapítvány szervezésében. A nagyszámú zenekar repertoárjával a reneszánsz és a barokk korba invitálta a közönséget. A fellépők korhű jelmezben álltak színpadra, amivel vizuálisan is megidézték, elővarázsolták a múltbéli időszakot.

A Musica Antiqua legutóbb megközelítőleg tíz évvel ezelőtt lépett fel Szabadkán, így nagy élmény volt, hogy ennyi idő után végre ismét eljöhettek. A zenekar csaknem öt évtizedes múltra tekint vissza, a szintén szabadkai születésű Varga Endre fuvolaművész lassan harminc éve vezeti az együttest:

 – A hangszereink is főleg barokk típusú furulyák másolatai, ezen kívül pedig vonósok színesítik a hangzást. Ezzel a felállással sokkal változatosabb repertoárt tudunk előadni, játszunk a zenekar számára írt műveket, moderneket is. A zenekart Adorján József alapította meg, és az ő ötlete volt a létrehozása is, amellyel akkoriban nagy feltűnést keltett. Alapvetően ez egy ifjúsági együttes, a célunk pedig az, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk a bemutatkozásra, zenekari rutinra tegyenek szert, a legtehetségesebbek pedig szólóprodukciókkal léphetnek közönség elé. Ugyanakkor kiváló tanárkollégák is a zenekar részét képezik – mondta a lapunknak Varga Endre, akitől azt is megtudhattuk, hogy a tagokat illetően az együttes folyamatosan újul, és bárhol lépnek fel, a meglepetés erejével hatnak, ennyi év után is.

Nyitókép: Lukács Melinda felvétele