2024. július 16., kedd
VÍZILABDA – EURÓPAI NŐI KUPÁK

Újvárosi parádé Spanyolországban

A női BL negyeddöntőjének első mérkőzésén a Mihók Attila vezette Dunaújváros minden várakozást felülmúlva négygólos győzelmet aratott a spanyol Mediterrani otthonában, így nagyon kedvező helyzetből várja a hazai visszavágót. Sokan talán szkeptikusak voltak az újvárosiak BL-szereplését illetően, a fiatal gárda ezúttal minden kétséget kizáróan bizonyította, igenis helye van a legjobbak között. A spanyolok elleni siker kulcsa egyértelműen a parádés első negyedben keresendő. A csapathoz visszatérő holland klasszis, Laura Aarts remekül kezdett a kapuban, a Mediterrani gólt sem lőtt a nyitó nyolc percben, miközben a másik oldalon Mahieu Geraldine, Pál Réka, Mucsy Mandula és Jonkl Csenge is betalált. Az első nyolc perc során kiharcolt négygólos előny szinte végig fennállt, s a magyar együttes példás csapatjátékkal végül simán behúzta a meccset. Mihók nyilván tisztában van a gárdában rejlő lehetőségekkel, a találkozó után viszont ő is nehezen tudott megszólalni, csak annyit mondott: „Büszke vagyok a csapatra, az összes játékosra!”

A Sabadell–Roma találkozót kivéve a negyeddöntő többi párharca is érdekesen alakult. A Keszthelyi Ritát is felvonultató Mataro Görögországban lepte meg az Olimpiakoszt: a címvédő döntő pillanatokban hibázott, két büntetőt is kihagyott, ami a végül sokba került nekik. A másik görög együttes már hatgólos hátrányban is volt az Orizzontéval szemben, azonban innen is sikerült felzárkóznia, a hajrában végül mégiscsak az olaszok örülhettek. A visszavágókat február 25-én rendezik.

Női BL, negyeddöntő, 1. mérkőzések: Mediterrani–Dunaújváros 9:13, Sabadell–Roma 15:10, Olimpiakosz–Mataro 9:11, Glyfada–Orizzonte 13:14.

Hiába tornyosult a Mediterrani védelme, a Dunaújváros ezúttal megállíthatatlan volt (Fotó: CE Mediterrani)

Hiába tornyosult a Mediterrani védelme, a Dunaújváros ezúttal megállíthatatlan volt (Fotó: CE Mediterrani)

Három magyar csapat az elődöntőben!

A magyar együttesek példa nélküli sikert könyvelhettek el a női Eurokupa negyeddöntőjében, az FTC, az UVSE és az Eger is bejutott a legjobb négy közé! A Fradi az idegenbeli kétgólos vereség után hazai medencében is rosszul kezdett a Terrassa ellen, Gerendás György azonban még időben felrázta a lányokat, így a vége ötgólos zöld-fehér győzelem és magabiztos továbbjutás lett. A Benczur Márton vezette UVSE az első mérkőzésen 10:10-es döntetlent ért el az Ethnikosznál, a budapesti találkozón viszont végig diktálta az iramot, és öt góllal lelépte a görögöket. Az Eger továbbjutása igazán bravúrosra sikeredett, korábban 15:12-re kaptak ki a Vouliagmeni vendégeként, s a hátrány behozhatatlannak tűnt. A visszavágó rendes játékideje alatt a hevesiek egalizáltak, majd a büntetőpárbajban jobban céloztak, így végül 31:30-as összesítéssel jutottak a legjobb négy közé. Negyedikként a Vályi Vandával felálló Padova lesz még ott az elődöntőben.

Női Eurokupa, negyeddöntő, visszavágók: Ethnikosz–UVSE 9:13 (továbbjutott az UVSE, 23:19-es összesítéssel), FTC–Terrassa 14:9 (továbbjutott az FTC, 21:18-as összesítéssel), Eger–Vouliagmeni 14:11 – ötméteresekkel 5:4 (továbbjutott az Eger, 31:30-as összesítéssel), Lille–Padova 5:11 (továbbjutott a Padova, 23:15-ös összesítéssel).

Szuperliga, felsőház, 2. forduló: Valis–C. zvezda 7:14, Šabac–Partizan 12:4, Radnički–Novi Beograd 9:16. Az élcsoport: Novi Beograd 18, Radnički 16, C. zvezda 13 pont. I. A liga, 12. forduló: Banjica–Taš 11:14, Zemun–Stari grad 13:10, Beograd–Sava 13:5, Becse–Valjevo 12:9, Mladost–ŽAK 9:11. Az élcsoport: Taš 28, Zemun 27, Stari grad 26 pont.

Női Regionális Duna-liga, 2. torna, 1. nap: BVSC–Vojvodina 10:9, Starkonice–Partizan 20:11, Spandau–C. zvezda 10:9, Szentes–Vojvodina 11:8. 2. nap: BVSC–Strakonice 19:5, C. zvezda–Szentes 9:13, Vojvodina–Spandau 9:10. 3. nap: Szentes–Partizan 17:5, Strakonice–C. zvezda 8:18, Spandau–BVSC 6:7.

Nyitókép: Hiába tornyosult a Mediterrani védelme, a Dunaújváros ezúttal megállíthatatlan volt (Fotó: CE Mediterrani)