2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS

A magyar bajnok és a Tour-győztes

Néhány hónapja számoltunk be róla, hogy a legjobb magyar profi kerékpáros, Valter Attila a világ egyik legerősebb csapatához, a holland Jumbóhoz szerződött. A 24 éves csömöri fiú nem sokat váratott magára, hogy meghálálja a bizalmat: szezonja első versenyén, a spanyolországi O Gran Camiñón „főnöke”, a Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard egyik legfontosabb segítője volt, a szombati harmadik etapon pedig hatalmas tempómenésével ő szedte szét a mezőnyt a célhoz vezető meredeken. Rajta és a dánon kívül csak ketten tudtak lépést tartani az irammal, Vingegaard pedig Valter munkája után robbantott, hogy aztán a heti második szakaszsikerével összetett diadalát is bebiztosítsa. A magyar bajnok a héten egy tizedik, egy harmadik és egy nyolcadik szakaszhelyezést szerzett, és összetettben negyedikként zárt, mindössze 5 másodperccel lemaradva a dobogóról.

Amikor a magyar bajnok vezeti fel a Tour-címvédő támadását: Valter és Vingegaard (Fotó: Getty Images)

Amikor a magyar bajnok vezeti fel a Tour-címvédő támadását: Valter és Vingegaard (Fotó: Getty Images)

Érdemes megemlíteni, hogy a veterán Kusztor Péter 9. helyen zárta a nyolc napos Ruandai Körverseny összetettjét. Belgiumban a hagyományos két február végi egynapossal elkezdődött a legrangosabb tavaszi klasszikusok időszaka. Szombaton a tavalyi Párizs–Roubaix-győztes, szintén jumbós Dylan van Baarle, tegnap csapattársa, Tiesj Benoot ünnepelt.

Omloop Het Nieuwsblad (Ghent–Ninove, 207,3 km): Dylan van Baarle 4:54:49 óra, Arnaud de Lie +20 mp, Cristophe Laporte, Alexander Kristoff, Thomas Pidcock a. i. stb. Kuurne–Brüsszel–Kuurne (193,1 km): Tiesj Benoot 4:33:06 óra, Nathan van Hooydonck +1 mp, Matej Mohorič, Taco van der Hoorn, Tim Wellens a. i. stb. UAE Körverseny, az összetett végeredménye (7 szakasz): Remco Evenepoel 23:25:26 óra, Luke Plapp +59 mp, Adam Yates +1:00, Pello Bilbao +1:03, Sepp Kuss +2:06 perc stb. O Gran Camiño, az összetett végeredménye (4 szakasz/3 számított): Jonas Vingegaard 8:16:55 óra, Jesús Herrada +2:31, Ruben Guerreiro +2:48, Valter Attila +2:53 perc stb. Faun-Ardèche Classic (Guilherand-Granges–Guilherand-Granges, 168,5 km): Julian Alaphilippe 4:22:50 óra, David Gaudu a. i., Mattias Skjelmose +31 mp stb. Faun Drôme Classic (Étoile-sur-Rhône–Étoile-sur-Rhône, 191,5 km): Anthony Perez 4:57:26 óra, Rui Costa +1:11 perc, Andrea Bagioli a. i. stb.

Nyitókép: Amikor a magyar bajnok vezeti fel a Tour-címvédő támadását: Valter és Vingegaard (Fotó: Getty Images)