2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS – XLIV. TOUR DE HONGRIE

Nyugat-magyarországi száguldozás

A Budapest Music Centerben rendezett gálán mutatták be kedd délután a 44. alkalommal, május 10. és 14. között sorra kerülő Magyar Körverseny útvonalát, amely három sík és két hegyi etapot foglal magában. Megerősítették azt a fontos előrelépést is, hogy a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) rangsorában a verseny a ProSeries szintre lépett elő, az MTVA pedig minden szakaszt végig élőben közvetít. Eisenkrammer Károly fő szervező kifejtette, az elmúlt években főleg Kelet-Magyarországon járt a verseny, amely idén az ország nyugati felére települ át.

Idén a szintlépés miatt a tavalyinál is erősebb mezőny érkezhet Magyarországra (Fotó: tourdehongrie.hu/Vanik Zoltán)

Idén a szintlépés miatt a tavalyinál is erősebb mezőny érkezhet Magyarországra (Fotó: tourdehongrie.hu/Vanik Zoltán)

A nyitány a Szentgotthárd környéki 168 kilométeres táv lesz, a határ mentén sok külföldi szurkoló érkezésére számít. A sík etapon többek között a kiváló holland sprinterek, Dylan Groenewegen és Fabio Jakobsen csatája várható, akárcsak másnap, amikor Zalaegerszegről Keszthelyre teker át a mezőny. A harmadik és negyedik szakasz a hegyimenőknek kedvez: a Kaposvár–Pécs, illetve a Martonvásár–Dobogókő etap is több mint 2500 méternyi szintkülönbséget tartalmaz. A zárószakaszon a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten a Műegyetem elől indulva 15 kört, 150 kilométert tekernek a kerékpárosok, a fővárosi etap Eisenkrammer szerint egy megvalósult álom.

A 2023-as Tour de Hongrie útvonala, május 10., szerda: 1. szakasz, Szentgotthárd–Szentgotthárd, 168 km. Május 11., csütörtök: 2. szakasz, Zalaegerszeg–Keszthely, 175 km. Május 12., péntek: 3. szakasz, Kaposvár–Pécs, 180 km. Május 13., szombat: 4. szakasz, Martonvásár–Dobogókő. Május 14., vasárnap: 5. szakasz, Budapest–Budapest, 150 km.

Nyitókép: Idén a szintlépés miatt a tavalyinál is erősebb mezőny érkezhet Magyarországra (Fotó: tourdehongrie.hu/Vanik Zoltán)