2024. július 16., kedd
RÖPLABDA

Mester: Erre vártam, szeretnék segíteni!

A Szerbiai Röplabdaszövetség (OSS) pénteki közgyűlésén a 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerzett szabadkai Mester Gyulát választották a szervezet egyik alelnökévé, míg Zoran Gajić elnök másik segítője dr. Veroljub Dugalić lett. A 45 éves Mester örömmel vállalta a feladatot, reméli, az új pozícióban kamatoztathatja tudását.

Mi motiválta a feladat elvállalásakor?

– Egy-egy sikeres pályafutás után a sportolóknak, ha megadatik a lehetőség, akkor illik szerepet vállalni a szakági szövetség munkájában, és tudásukkal hozzájárulni a sportág fejlődéséhez. Több évet vártam a lehetőségre, hogy ilyen szinten is segíteni tudjam a hazai röplabdát, és bekapcsolódhassak a szövetség munkájába. Zoran Gajić terve már eleinte is az volt, hogy a sydney-i generációt bevonja a teendőkbe, ez képezte a választási programjának egyik alapját is. Elnökké választását követően megkért, fogadjam el az alelnöki pozíciót. Hatalmas elismerés ez a számomra, eddigi pályafutásom és a röplabdáért tett fáradozásaim bizonyítéka. Nem részleteztük, mit kell majd csinálnom, nem pontosítottuk még a feladatkörömet. Mivel Szabadkán élek, így feltételezem, hogy erre a régióra, Vajdaságra kell majd fokozottan odafigyelnem.

Korábban rendszeresen népszerűsítette a strandröplabdát. Vannak konkrét elképzelései a jövőt illetően?

– Persze, vannak ötleteim. Jó lenne Észak-Bácskában létrehozni egy röplabdaközpontot, hiszen Magyarország és Horvátország is közel van, mindkét ország röplabdásaival jó kapcsolatot ápolunk. Hogy milyen együttműködés jön majd létre ebből, az még a jövő titka, de mindenképp tenni szeretnék annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Az OSS elnöki posztjáért két jelölt, Vladimir Grbić és Zoran Gajić versenyzett. Közülük az utóbbi került ki győztesen, Grbić pedig ezt követően elhatárolódott a szövetségtől és a röplabdától. Önök mindhárman tagjai voltak a 2000-ben Sydney-ben olimpiai aranyérmes jugoszláv válogatottnak, jól ismerik egymást. Mi a véleménye a történtekről?

– Nagyon sajnálom, hogy így ért véget a történet, azt hittem, Grbić elfogadja előbb-utóbb, hogy egy demokratikus választás során az ellenfél győzött. Mindenképp be kellett volna kapcsolódnia a szövetség munkájába, hiszen ő nemcsak a szerb, de a nemzetközi röplabda egyik meghatározó alakja is.

A legutóbbi információk szerint Grbić nem hajlandó tárgyalni a szövetséggel, annak ellenére sem, hogy Gajić szerint szükség lenne a munkájára. Ezzel kapcsolatban van új információ, történt előrelépés az ügyben?

– Nem történt előrelépés, ahogy őt ismerem, nem is fog. Nagyon erős karakter, kitart az elhatározása mellett, nem fogja megváltoztatni a döntését. Sok évet lehúztunk együtt a pályán, mindig jó volt a kapcsolatunk, tényleg nagyon sajnálom, hogy így alakult.

Jelenleg Aleksandar Boričić az Európai Röplabdaszövetség (CEV) elnöke. Mit gondol, a szerb röplabda profitálhat ebből a kapcsolatból?

– Természetesen. Boričić rendkívül jó diplomata, a korábbi években megmutatta, hogyan kell vezetni a szövetséget, mi is hasonló eredményességgel szeretnénk folytatni a munkát. Az, hogy ő a CEV elnöke, biztos sokat jelent majd számunkra. Ha az én időmben ilyen rátermett szakemberek álltak volna egy-egy szövetség élén, akkor talán sok minden másképp alakult volna.

Egyáltalán hogyan látja a sportág hazai helyzetét válogatott- és klubszinten egyaránt?

– A férfiválogatott ugyan nem jutott ki Rióba, de a világligát sikerült megnyerni egy fiatal gárdával, amely várhatóan a következő olimpiai ciklusban is együtt marad, és Tokióig sokat fejlődhet. Klubszinten már nem ilyen fényes a helyzet, főleg pont a fiúkat érinti a probléma. Nemcsak gazdasági nehézségekkel kell szembesülniük, hanem az utánpótlás hiányával is. A fiatalok nagy része inkább olyan sportágat választ, amiből könnyebben profitálhat a jövőben, a labdarúgás, a kosárlabda és a tenisz a legnépszerűbb a körükben. Az egyesületeknek nagyon csekély a lehetőségük új játékosok bevonására. A női válogatott ugye ezüstérmes lett a riói olimpián, náluk egyelőre nincs különösebb probléma, ugyanakkor a változások, a fiatalítás ott is elkerülhetetlen az elkövetkező években. A lányoknál a klubokban is lényegesen jobb a helyzet, országos szinten talán a röplabdát választják közülük a legtöbben, bő utánpótlással dolgozni is jelentősen könnyebb.