2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS

Észak Poklának újabb áldozata

Pályafutása negyedik monumentumán diadalmaskodott Mathieu van der Poel, aki vasárnap a szezon legértékesebb egynapos-győzelmét aratta a roubaix-i velodromban. A holland a legendás Párizs–Roubaix klasszikuson a cél előtt mintegy száz kilométerrel kialakuló favorit-bolyból támadott az utolsó igazán kemény, ötcsillagos macskaköves szektoron, és ezután már egyedül tekerve, kényelmes időkülönbséggel ért célba. A holland győzelmét ugyanakkor több dolog is beárnyékolja, mert bár kétségkívül a mezőny egyik legjobb erőben lévő bringása volt, közvetlenül az említett támadása előtt ő és csapattársa, a később másodikként befutó Jasper Philipsen óvatlan helyezkedése miatt földre került a német veterán John Degenkolb, a verseny 2015-ös győztese, aki a súlyos bukás után könnyek között ért célba a 7. helyen. Van der Poelról nem sokkal később defekt miatt szakadt le örök riválisa, Wout van Aert.

Philipsen (elöl) és van der Poel hirtelen irányváltása a földre vitte Degenkolbot (Fotó: Pool/Getty Images)

Philipsen (elöl) és van der Poel hirtelen irányváltása a földre vitte Degenkolbot (Fotó: Pool/Getty Images)

Szombaton véget ért a Baszk Körverseny is, amelyen a Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard az egyhetesekhez képest nagy, perc fölötti különbséggel húzta be az összetettet, a hatból három etappal és a ponttrikóval együtt. Valter Attila az egész héten kiválóan segítette csapattársát, legjobb helyezése 13. lett szombatról, a magyar bajnok az összetettet is ebben az előkelő pozícióban zárta.

Végeredmény, Párizs–Roubaix (Compiègne–Roubaix, 256,6 km): Mathieu van der Poel 5:28:41 óra, Jasper Philipsen +46 mp, Wout van Aert a. i., Mads Pedersen +50 mp, Stefan Küng, Filippo Ganna a. i. stb. Baszk Körverseny, az összetett végeredménye (6 szakasz): Jonas Vingegaard 24:45:24 óra, Mikel Landa +1:12, Ion Izagirre +1:29, David Gaudu +1:31, Enric Mas +1:36 perc stb. Scheldeprijs (Terneuzen–Schoten, 205,3 km): Philipsen 4:25:38 óra, Sam Welsford, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen a. i. stb. Région Pays de la Loire Tour, az összetett végeredménye (4 szakasz): Alexander Kamp 15:18:40 óra, Fredrik Dversnes +11, Valentin Ferron +15 mp stb.

Nyitókép: Philipsen (elöl) és van der Poel hirtelen irányváltása a földre vitte Degenkolbot (Fotó: Pool/Getty Images)