2024. július 16., kedd
VÍZILABDA

Savić: A negyeddöntőn múlik minden

Mint arról korábban már beszámoltunk, pénteken Budapesten sor került a júliusi vizes világbajnokság vízilabdatornájának sorsolására. Szerbia a C csoportba került, az első mérkőzését Dél-Afrikával, a másodikat Spanyolországgal, a harmadikat pedig Görögországgal játssza majd. Amennyiben Dejan Savić kiválasztottjai az első helyen zárják a csoportot, a nyolcaddöntőben szabadok lesznek, a negyeddöntőben pedig a 2A–3B mérkőzés győztesével találkoznak majd. Abban az esetben, ha a válogatott második lesz, a D csoportból kap majd ellenfelet.

Savić nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni, szerinte minden a negyeddöntőn múlik majd.

• Mondhatjuk, hogy nehéz csoportba kerültek?

– Nem szeretnék a csoport nehézségével foglalkozni, Spanyolország és Görögország is komoly ellenfél bármely válogatott számára. Számomra a negyeddöntő a legfontosabb, akárcsak az olimpián. Természetesen maximálisan oda kell figyelnünk a csoportmeccsek során, a vízválasztó azonban mindenképp a negyeddöntő lesz. Várhatóan az A, illetve a B csoportból kapunk majd ellenfelet, így fokozottan kell majd figyelnünk az ott zajló eseményekre is. A csoportmeccsek nem igényelnek akkora erőbedobást, ott inkább már az egyenes kieséses szakaszra készülünk majd, hiszen minden akkor dől majd el.

• Mit gondol, melyik válogatott jelentheti a legnagyobb veszélyt?

– Szerbia sem legyőzhetetlen, ahogyan a többiek sem. Természetesen nekünk is megvannak a gyenge pontjaink, így többen is képesek lehetnek legyőzni bennünket, ugyanakkor ez leginkább rajtunk és a hozzáállásunkon múlik.

Märcz: Erős csoportot kaptunk

Magyarország nemzeti együttesére Ausztrália, Olaszország és Franciaország csapatai várnak a csoportmeccsek során, ha a Märcz-csapat a második, illetve a harmadik hely valamelyikén végez, akkor a gyengére sikerült A csoportból kap nyolcaddöntős ellenfelet, így borítékolható a továbbjutásuk.

Märcz Tamás szerint egyik ellenfelüket sem szabad lebecsülni, szerinte nem egyszerű a csoportjuk.

• Mi a véleménye az ellenfelekről?

– Ki merem jelenteni, hogy az egyik legerősebb csoportba kerültünk, hiszen Ausztrálián és Olaszországon kívül Franciaország is egyre erősebb ellenféllé válik, egyre jobb vízilabdát játszanak. Arra is érdemes figyelnünk majd, hogy a csoportmeccseket követően kivel kerülhetünk össze, ha nem az első helyen zárunk. Úgy néz ki, az A csoportból kapunk majd ellenfelet, ami kicsit gyengébbre sikerült a többihez képest, így úgy érzem, reális esélyünk van a továbbjutásra. A csoportban legalább egy meccset meg kell nyernünk, ami azt jelentené, hogy könnyű ellenfelet kapunk, viszont ha elsőként végzünk, akkor elkerülhetjük a szerbeket, ami mindenképp egy pluszt hozhat.

• A Volvo-kupa utolsó mérkőzése megmutatta, hogy van lehetőség az együttesben. Felvehetik a harcot a tapasztaltabb válogatottakkal?

– Mindenképp! Nem is vállaltam volna ezt a feladatot, ha nem gondolnám, hogy van esélyünk bárki ellen.

• Számít tapasztaltabb játékosok visszatérésére, vagy teljes mértékben a fiatal keretre épít?

– Már a Volvo-kupán is szerepeltek néhányan a „nagyok” közül, többen jelezték, hogy számíthatok rájuk, szerintem idővel lesznek is még. Hárai Balázs nemsokára ott lesz a keretben, ha az edzéseken egyelőre nem is, júniustól viszont már velünk edz, a többieket meg még meglátjuk, hogy csatlakoznak-e. Hamarosan el fog dőlni.

A lányoknak nehéz dolguk lehet

A magyar női válogatott legnagyobb riválisa Hollandia lesz a csoportküzdelmek során, Franciaország és Japán válogatottjai nem jelentenek akkora nehézséget, ellenük kötelező a győzelem. Bíró Attila együttesének dolgát jelentősen megnehezítheti, ha nem jut be egyenes ágon a negyeddöntőbe, hiszen abban az esetben a roppant erős D jelű négyesből kap nyolcaddöntős vetélytársat. Adott esetben Ausztrália, Oroszország és Görögország is nehéz ellenfél lesz.

A magyar szövetségi kapitány egyelőre a világligára koncentrál, legalább kipróbálhatja bő keretének minden tagját.

• A jelenlévők közül többen fellélegeztek, amikor kiderült, hogy a magyar válogatott Franciaországgal, Japánnal és Hollandiával került egy négyesbe. Én nem érzem gyengének ezt a csoportot, ön mit gondol?

– Hasonlóan gondolom én is. Annak ellenére, hogy a holland válogatott nem volt olimpiai résztvevő, azért az elmúlt Európa-bajnokság és világbajnokság alkalmával is döntőt játszott, tehát egy nagyon komoly csapat, szerintem a budapesti vb egyik esélyese. A japán együttes gyakorlatilag sötét ló, nagyon kellemetlen stílusú vízilabdát játszanak, ennek ellenére természetesen meg kell őket verni, akárcsak a franciákat.

• Most már biztos, hogy a magyar válogatott ott lesz a világliga sanghaji döntőjében. Jó állomása lesz ez a felkészülésnek?

– Pont az volt a célunk év elején, hogy ott majd ki tudjam próbálni a vb-csapatot, esetleg játszatni a bővebb keretet, amelyből majd ki tudom jelölni a szerintem legjobbakat. Ez szerencsére már annyiban sikerült, hogy mi elsőként már kvalifikáltuk magunkat erre a döntőre, jelenleg erre készülünk, a vb-vel igazából még nem foglalkozunk.

• A fiatalok teljesítményét elnézve nagy lesz a harc a csapatba kerülésért, nyilván önnek sem lesz könnyű dolga. Adott esetben változtat az olimpiai kereten?

– Nyilvánvaló, hogy a fiatalok most már nemcsak kopogtatnak, hanem be is nyitottak azon a bizonyos ajtón. Előre persze nem lehet megmondani, mennyi változás lesz az olimpiai kerethez képest, de jó esély van arra, hogy lesznek változások, van egy-két fiatal, aki tényleg nagyon jól játszik, bízom benne, hogy ez a rivalizálás jó hatással lesz a csapatra.