2024. július 16., kedd
RÖPLABDA

Főpróba Zentán, selejtező Belgrádban

A magyar leány serdülő röplabda-válogatott kemény időszakon van túl, a lányok gőzerővel készültek ay Európa-bajnoki selejtezőre. Halász Márta szövetségi edző együttese egy gyulai edzőtábort követően érkezett Zentára, és a felkészülés utolsó állomásaként a szabadkai Spartacus 2002-es csapatával játszott edzőmérkőzést.

A selejtező tornának Belgrád ad otthont, a magyar csapat Szerbiával, Fehéroroszországgal és Montenegróval méri össze erejét csütörtöktől szombatig, az U16-os Európa-bajnokságot pedig Szófiában és Szamokovban rendezik majd július 21. és 29. között. A magyarok nehéz feladat előtt állnak, hiszen négy négyes csoport van, az elsők és a két legjobb második jut ki az Eb-re. Az esélyekről és magyar női utánpótlás jelenlegi helyzetéről Halász Márta nyilatkozott.

A soron következő selejtezőtől függ, kijutnak-e a korosztályos Eb-re. Hogyan látja az esélyeket?

– Nehéz csoportba kerültünk. Szerbia nagyon jó röplabdás múltra tekint vissza, ennek megfelelően az utánpótlása is rendkívül jó, a fehéroroszok változó játékerőt képviselnek, de sose voltak rosszak, talán Montenegró együttese marad le kicsit a többiektől, ők szerintem verhetők. Ennek fényében háromesélyesnek mondanám a csoportot, egyik csapatnak se lesz könnyű dolga. Összesen hat hely kiadó, megpróbáljuk ezek valamelyikét elcsípni.

Az Eb-n kívül milyen versenyek várnak idén a válogatottra, mik az idei tervek?

– Az iskola befejeztével, június végén lesz az Olimpiai Reménységek Versenye, arra készülünk, illetve a nyári program a hétvégi szereplésünk függvényében alakul. Nyilván, ha sikerül kijutnunk az Eb-re, akkor az edzőtáborozás az elsődleges cél. Lassan másfél éve kísérjük figyelemmel ezen korosztály munkáját, jóval nagyobb a keret, rendkívül jó gárda alakult ki az elmúlt időszakban. Sikerült két csapatot indítanunk a hazai ifjúsági bajnokságban, ami azt jelenti, két évvel idősebbekkel játszottak a lányok, hiszen ők még csak serdülők. Az egyik csapat be is jutott a legjobb tizenkettő közé, úgyhogy nem szerepelnek rosszul a csajok. Sajnos nemzetközi szinten még nagyon kevés országgal lehet edzőmeccseket játszani, egy új korosztályról van szó, a Nemzetközi Röplabdaszövetség csak nemrégiben kezdte el szorgalmazni a versenyeztetésüket, épp ezért a jövő év sokkal több lehetőséget nyújt majd a számukra. Elsősorban az Eb-kvalifikáció lenne a célunk, nagy valószínűséggel jövőre változik nálunk a bajnokság rendszere, szeretnénk, ha a hazai másodosztályba szerepelni tudna a korosztályos válogatott, ezzel is több lehetőséget nyújtva nekik.

Ezek szerint van merítési lehetőség.

– Ez az első korosztályunk, amely ennyire népes, nyilván most próbáltuk a legjobbakat elhozni, de 18–20 gyerekről beszélhetünk, akikben igen jó lehetőség rejlik, ugyanakkor az ifi bajnokságban 30 lány szerepelt, úgyhogy igen, szerencsére van bázis.

Milyen jelenleg a női röplabda-utánpótlás helyzete Magyarországon?

– A női vonal abszolút feljövő tendenciát mutat, sokat lendített a helyzeten a felnőtt válogatott közelmúltbeli sikere, hiszen kijutottak az Európa-bajnokságra. Utánpótlásszinten talán ott látszik mindez legjobban, hogy a legkisebbek számára szervezett kupákon, rendezvénysorozatokon egyre többen vannak. Az elmúlt időszakban 79 csapat jelezte részvételi szándékát ezeken a versenyeken, ami nagyon jó arány. A gyerekbajnokság is rendkívül népes. Az élvonalhoz képest ugyan még mindig le vagyunk maradva, ami a női szakágat illeti, de pozitívan tekintünk a jövőbe. Szerintem az utánpótlásba fektetett munka eztán hozza majd meg gyümölcsét. Jóval nagyobb a bázis, mint korábban, a Magyar Röplabdaszövetség Vollé! 2020 Röplabdasuli elnevezésű programjának köszönhetően az iskolákat is bevonta a sportág népszerűsítésébe. Próbálunk minél több fronton jelen lenni, ifjú tehetségeket találni. Bevezettünk egy új korosztályt, a gyerekkorosztályt, ami ugyan nem teljesen röplabda, mivel nincs benne alkarérintés, de ennek segítségével már az elsős-másodikos kislányokat is lehet a röplabda felé irányítani, hamarabb be tudjuk őket vonni a komolyabb munkába. Mindig az volt a probléma, hogy a legkisebbek nem tudtak versenyezni, természetesen a kicsik hamar ráuntak, hiszen edzettek, de két-három évig nem versenyeztek, így most már erre is lehetőség nyílik majd. Illetve elkezdődtek az ovis zsinórlabda-rendezvények, amik hatalmas tömeget mozgatnak meg, rengeteg gyerek vesz részt rajtuk, így bízom benne, hogy egyre több jó játékosunk lesz akár már a közeljövőben is.

A labdarúgás kiemelkedő szerepet kap Magyarországon is, ami az anyagi támogatást illeti. A röplabda hol tart ezen a téren?

– A röplabda is bekerült a kiemelt sportágak közé, így vonatkoznak rá a TAO szabályai. Ennek a pénzügyi vonzatát még nem igazán tudjuk, decemberben derül majd ki, mivel akkor lehet először lehívni ezeket a pénzeket, de bízom benne, hogy az anyagi rész is helyreáll.