2024. július 16., kedd
XVIII. ZENTAI CSATA SAKKFESZTIVÁL

Több mint száz benevező

Az előzetes benevezések alapján máris biztosan állítható, hogy több mint száz részvevője lesz a holnapután, szombaton kezdődő és immár nyugodtan hagyományosnak nevezhető zentai nemzetközi sakkversenynek, hiszen július 19-én már 18. alkalommal indulnak majd el a sakkórák.

A korábbi évek gyakorlatához viszonyítva idén vannak újdonságok, és vannak változatlan, már bejáródott elemei is a versenynek. A legnagyobb újdonságnak talán az számít, hogy idén nincs A és B verseny, azaz nincs értékszám alapján kettészelve a mezőny, minden benevező egy kategóriában szállhat versenybe a díjakért. Van viszont gyerekverseny (és ez szintén újítás), ami az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül, és ami már a felnőttverseny hivatalos megnyitása előtt véget ér. Ez a verseny szombaton 10 órakor kezdődik, 9 fordulós és svájci rendszerű, benevezési díj nincs, győzteseket pedig több korosztályban is kihirdetnek.

Visszatérve a felnőttversenyre, a 15.30-kor kezdődő megnyitót követően egy órával, azaz 15.30-kor már el is kezdődik az 1. forduló a Royal Szállóban. Ez a további fordulók kezdési időpontja is, két kivétellel: vasárnap, július 20-án két forduló lesz, a délelőtti kezdési időpontja 10 óra, az utolsó forduló pedig 8.30-kor kezdődik szombaton, július 26-án. A torna 9 fordulós, svájci rendszerű, a játéktempó 90 perc + 30 másodperc minden megtett lépés után. A benevezési díj az Élő-pontszámtól és a határidőtől függően változó, a szervezők az első 15 helyezett számára biztosítanak pénzdíjat, és további három különdíjat osztanak ki. Az első díj nettó összege 40 ezer dinár. Szintén hagyományos eleme a sakkfesztiválnak a villámverseny is, ezt július 23-án, szerdán bonyolítják le, délelőtt 10 órai kezdettel.

Az előzetes benevezési listán már ott található három nemzetközi nagymester neve (a török Szuat Atalik, valamint a szerb Goran Kosanović és a tavalyi győztes Siniša Dražić), továbbá 5 nemzetközi mesteré, 6 FIDE-mesteré és több női címviselőé is.