2024. július 16., kedd
VÍZILABDA-EB, SPLIT

A végén, nem az elején!

Régi igazság, hogy nem egy nagy verseny elején, hanem a végén kell a legjobbnak lenni. Ezt a leckét tanulta meg tökéletesen a spanyol női csapat, amely a befejezéséhez közeledő kontinensviadal második játéknapján a csoportban 12:9-re még kikapott az olaszoktól, ám a kötelező győzelmek után már könnyedén vette a fontos akadályokat, a negyeddöntőben simán legyőzte a magyarokat, a szerdai elődöntőben pedig a hollandokat, akik eddig a legtöbbet mutattak Splitben. Az erőpólójuk ellen azonban az ibériaiak kiváló védekezéssel rukkoltak elő, 5:5 után zsinórban három gólt dobtak az egyébként most is jól védő Aartsnak (15/25), és el is döntötték a továbbjutás sorsát.

Nem úgy a spanyolokat verő olaszok! Ők már nem tudták hozni eddigi formájukat, s a lelkes és fegyelmezett görögök ezt megbüntették. A hellének a harmadik negyed elején döntötték el a meccset (9:5), és legtöbben könnyekkel a szemükben ünnepelték meg a sikert, mert az utóbbi években nem sok jóban volt részük, hiszen 2018 óta ez volt az első elődöntőjük az Eb-ken, nem jutottak ki az olimpiára, és a negyeddöntőben kiestek a júniusi, budapesti vb-n. Hogy a döntőben mit kezdenek majd a címvédővel, az jó kérdés, de biztosak lehetünk abban, hogy az ezüstérem is aranyként csillog majd számukra.

Nők, az 5–8. helyért: Magyarország–Franciaország 19:9, Izrael–Horvátország 15:8. Elődöntő: Spanyolország–Hollandia 10:7, Görögország–Olaszország 12:9. A magyarok ma 17.30-tól játszanak az 5. helyért, a bronzmeccs 19 órakor, a döntő 20.30-kor kezdődik.

Férfiak, a 11. helyért: Hollandia–Izrael 17:7. A 9. helyért: Szerbia–Románia 17:1.