2024. szeptember 13., péntek
ANOC-KONGRESSZUS

Fókuszban az oroszok és Peking

A héten Szöulban bonyolították le a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) 26. kongresszusát, amelyre az összes saját szervezettel rendelkező ország és terület meghívást kapott. Magyarországot a MOB főtitkára, Fábián László képviselte, míg a Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke, Božidar Maljković videóhíváson keresztül csatlakozott az eseményhez. Főbb témákként a 2024-es párizsi olimpiát és annak fenntarthatóságát, valamint a jövőre második alkalommal sorra kerülő strandvilágjátékokat jelölték meg, emellett az orosz sportolók és sportvezetők háború árnyékában történt kizárása is megkerülhetetlen beszédtéma volt. Az ügy olyannyira megosztja a világ nemzeti szövetségeit, hogy már az esemény előtt vita keletkezett abból, hogy Oroszország és Fehéroroszország képviselői is részt vehettek a kongresszuson.

Habár a beszédet mondó Thomas Bach szerint egyelőre nincs napirenden, hogy a különböző nemzetközi sportszövetségek feloldják a két háborúpárti nemzet tagjainak részvételére vonatkozó tilalmat, a NOB elnöke megengedőbb álláspontot képvisel a témában, mint az országok többsége. Bach azt mondja, a sport világát „megoldhatatlan dilemma” elé állítja a háború nyomán előállt helyzet, hiszen a NOB nem tudja teljesíteni azon feladatát, hogy megvédje és békében egyesítse a világ atlétáit.

„Nem lenne szabad, hogy a sportolók legyenek az áldozatai a kormányuk döntéseinek. Nagyon nehéz szívvel hoztuk meg döntést a kizárásokról, hiszen nem azok a sportolók és sportvezetők robbantották ki a háborút, akiket érintenek. Ma Oroszországról és Fehéroroszországról van szó. De ha hagyjuk, hogy a politika vegye át az irányítást a sport felett, akkor holnap akár önök is lehetnek” – fogalmazta meg intelmét a nemzeti bizottságok előtt tartott beszédében Bach.

A kongresszus első estéje az ANOC-díjátadóval zárult. A 2014 óta évente sorra kerülő ceremónián az aktuális szezon legjobb sportteljesítményeit díjazzák. Idén az év fő eseménye, a pekingi téli olimpia volt a központban. Eközben a NOB elárulta, tíz országgal folytat egyeztetéseket a 2036-os nyári olimpia megrendezése kapcsán, az érdeklődők között pedig ott van Nagy-Britannia, Németország, Egyiptom, India, Indonézia, Dél-Korea és Katar is.

A díjazottak, a legjobb női csapat: Kanada (jégkorong). A legjobb férficsapat: Svédország (curling). A legjobb vegyes csapat: Lindsey Jacobellis és Nick Baumgartner (amerikai, hódeszka). A legjobb férfi sportoló: Dehon Hvang (dél-koreai, rövid pályás gyorskorcsolya). A legjobb női sportoló: Eileen Gu (kínai, szabadstílusú sí). Életműdíj: Sven Kramer (holland, gyorskorcsolya).