2024. október 8., kedd

Veszélyes a megtépázott kakas

Szerbia szerda este a vereséggel rajtoló Franciaország ellen lép pályára – Svédország–Magyarország: Safari lesz, Wilhelmsson és Svensson nem lesz – Angol sztárok: 226 millió euró, horvát szí

Csakúgy, mint szombaton, Szerbia és Magyarország válogatottja szerdán is pályára lép a 2010-es világbajnokság selejtezőjének 2. fordulójában. Szerbia, amely az első mérkőzésen egy igen alacsony színvonalú találkozón, 2:0-ra nyert a Feröer szigetek ellen, Párizsban az Európa-bajnokságon csúnyán leszerepelt Franciaországgal játszik. A „gall kakas” az 1. fordulóban ott folytatta, ahol az osztrák-svájci közös rendezésű Eb-n abbahagyta, hiszen Raymond Domenech csapata szombaton 3:1-re veszített Ausztriától. A vereség után a francia újságok azonnal a szövetségi kapitány leváltását követelték, de az írások, ugyanúgy, mint a kontinensviadal után, ezúttal is süket fülekre találtak. Mivel a franciák vereséggel kezdtek, így szerda este csak a győzelem az elfogadható eredmény számukra, s a megtépázott „gall kakas” nagyon veszélyes lehet a feröerieik ellen igen alacsonyan szálló „fehér sasokra” nézve. A szerb válogatott valamivel erősebb felállításban utazott el hétfő délután Párizsba, hiszen a csapattal tartott Gojko Kačarés Miralem Sulajemani is, akik a hétvégén az utánpótláscsapatot erősítették. Nem is akárhogy, hiszen ők ketten összesen hét gólt lőttek a Magyarország ellen 8:0-ra megnyert találkozón. Zdravko Kuzmanović azt nyilatkozta, hogy nem félnek a franciáktól, s bevallotta, őt is meglepte a gallok veresége. Érdekesség, hogy a Fiorentina játékosa egy éve szerepelt először a válogatottban, s már a harmadik szövetségi kapitánnyal dolgozik együtt. A baszk Javier Clemente hívta meg először a keretbe, utána Miroslav Đukićnál is kezdő volt, most pedig Radomir Antić is számít rá. Visszatérve a franciák szövetségi kapitányára, Domemenchre, a francia sajtó hétfőn azt írta, ha a csapata nem győzi le Szerbiát, akkor önként szedje a sátorfáját. A Figaro biztos abban, hogy a mérkőzés elején a nézők kifütyülik majd Domenechet.

Raymond Domenech a világ- és Európa-bajnok Fabien Barthezzel beszélget a Szerbia ellen készülő francia válogatott edzésén

Csak remélni lehet, hogy Domenech nem a szerda esti mérkőzésen bizonyítja be, hogy igenis helye van a francia kispadon. Az mindenesetre pozitív a szerb együttes számára, hogy a találkozón a vendéglátó csapatnak kell rohannia, s mielőbb gólt szereznie. Egy erős középpályás sorral és egy gyors csatárral a francia védelem zavarba hozható – ezt az osztrákok elleni meccsük is bizonyította. A 21 órakor kezdődő találkozót a portugál Olegário Benquerençavezeti. A 7. csoportban még két mérkőzést rendeznek. A románok esélyesként utaznak a Feröer szigetek elleni találkozóra, míg a Litvánia–Ausztria találkozó háromesélyes.

A magyar válogatott az első mérkőzésén gólnélküli döntetlent játszott Dániával, s most még nehezebb helyzetben van, mivel az Albánia ellen szintén 0:0-lal kezdő Svádország vendége lesz. A svéd együttesből sérülés miatt kimaradt Wilhelmsson és Anders Svensson, s Lars Lagerbäck szövetségi kapitány a svájci Baselben légióskodó védőt, Behrang Safarit hívta be a keretbe. Erwin Koeman, a magyar válogatott holland nemzetiségű szövetségi kapitánya azt mondta, hogy a svédek ellen is elégedett lenne az egy ponttal.

Mindenki egészséges, bár néhány játékos még nem pihente ki a szombati dánok elleni összecsapást, ez teljesen természetes. A gólnélküli döntetlennel jó eredményt értünk el az első mérkőzésen, még ha ezt sokan nem is így látják - nyilatkozta a holland szakember, hozzátéve: a következő meccs egyik nagy kérdése, hogy a svédek a korábbi 4-4-2-es felállásukban, vagy az albánok elleni 0:0 alkalmával „debütáló”, ám csődöt mondott 3-5-2-es hadrendben lépnek-e pályára.

A magyarok várható összeállítása kapcsán Koeman elmondta, könnyen elképzelhető, hogy néhány helyen változik majd a kezdőcsapat a szombati, dánok ellenihez képest, hiszen a magyar futballisták többsége még nincsen hozzászokva a szombat-szerda ritmushoz. Koeman elárulta, hogy Zlatan Ibrahimović vagy Henrik Larsson ellen nem lehet felkészülni, s az lenne a legjobb ellenszer, ha a magyar csapat birtokolná a labdát.

A szerdai találkozók közül a figyelem középpontjában a Horvátország–Anglia mérkőzés szerepel, amely azért is érdekes, mert az angolok pont a horvátoknak „köszönhetően” nem lehettek ott az idei Európa-bajnokságon, mivel Slaven Bilić tanítványai Zágrábban és Londonban is nyertek. Az angolok úgy gondolják, hogy most eljött a visszavágás ideje, hiszen Fabio Capello személyében új szövetségi kapitánnyal vágtak neki a vb-selejtezőknek. A brit Guardian újságírónője, Amy Lawrence igen részletesen foglalkozik azzal a témával, hogyan történhet meg, hogy egy 100.000 igazolt labdarúgót számláló Horvátország legyőzi a 1,5 millió labdarúgót nyilvántartott Angliát? A cikkben a horvát I. ligát az angol Conference osztállyal (a legutolsó liga Angliában!) hasonlították össze, ugyanis a nézettség és a jegyárak nagyjából e két bajnokságban voltak hasonlóak... Az újságírónő cikk végén arra a megállapításra jutott, hogy az angol focisták, habár ha a teljes csapatot nézzük, kétszer többet érnek a horvát labdarúgóknál, nem tudnak olyan odaadással, szívvel-lélekkel küzdeni a hazájukért, mint ahogy teszik azt a horvátok. Ha a FIFA-világranglistát nézzük, akkor a találkozó esélyesei egyértelműen a horvátok, hiszen ők az 5., az angolok pedig a 15. helyen állnak.

A mai program, 1. csoport: Svédország–Magyarország (20.15), Portugália–Dánia, Albánia–Málta. 2. csoport: Svájc–Luxemburg, Moldova–Izrael, Lettország–Görögország. 3. csoport: San Marino–Lengyelország, Szlovénia–Szlovákia, Észak-Írország–Csehország. 4. csoport: Oroszország–Wales, Azerbajdzsán–Liechtenstein, Finnország–Németország. 5. csoport: Törökország–Belgium, Spanyolország–Örményország, Bosznia-Hercegovina–Észtország. 6. csoport: Kazahsztán–Ukrajna, Andorra–Fehéroroszország, Horvátország–Anglia. 7. csoport: Franciaország–Szerbia (21 óra, SZRT1), Litvánia–Ausztria, Feröer szigetek–Románia. 8. csoport: Olaszország–Grúzia, Montenegró–Írország. 9. csoport: Macedónia–Hollandia, Izland–Skócia.

Nem történhet meg, hogy amit mondok, az a bal fületeken be, a jobbon pedig ki – Marcello Lippi magyaráz az olasz válogatott tagjainak a Grúzia elleni meccs előtt