2024. október 8., kedd

Hillary Clinton és a szerb kosárlabda

A sport sem mentes a politikától – ezzel azonban nem árultunk el semmi újat. Hogy mennyire igaz ez az állítás, azt bizonyította Hillary Clinton, az egyesült államokbeli New York állam szenátora, aki egy hivatalos közleményt adott ki, melyben arra kér néhány amerikai céget (AND1, Efes Breweries International, Hemofarm International és BASICNET SPA), hogy a jövőben ne támogassák a Szerbiai Kosárlabda-szövetséget (SZKSZ). A volt amerikai elnök, Bill Clinton felesége azért kérte ezt a cégektől, mert szerinte amíg az SZKSZ nem tesz semmit annak érdekében, hogy Miladin Kovačević ne a verbászi pályán kosárlabdázzon, hanem feleljen tettéért a bíróságon, addig a szerb kosárlabda nem érdemli meg a támogatást. Miladin Kovačević az a 21 éves fiatalember, aki az Egyesült Államokban csaknem félholtra verte iskolatársát, a 22 éves Bryan Steinhauert. A verekedésben még ketten vettek részt, Sanel Softić és Edin Džubur. Mindhármukat letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadon engedték őket. Miladin szüleinek 100000 dollárt kellett fizetnie, Sanel és Edin óvadéka 10-10000 dollár volt.

Hillary Clinton

Útlevelüket bevonták, de Miladin a szerb konzulátus segítségével elhagyta az Egyesült Államokat. Mivel Miladin augusztus 3-án nem jelent meg az amerikai igazságszolgáltatás előtt, az Interpol körözőlevelet írt ki kézre kerítésére.

Visszatérve Hillary felszólítására, az amerikai cégek vezetői egyelőre nem nyilatkoztak, hogy mit szándékoznak tenni. Ám a Szerbiai Kosárlabda-szövetség vezetői igencsak megijedhettek, ugyanis a szervezet elnöke, Dragan Kapičić azonnal nyilatkozott a sajtónak, s elmondta: „Hillary Clinton közleménye nagyon rossz lépés volt. Mivel Szerbia és az Egyesült Államok egyelőre nem tudta megoldani a Kovačević körül felmerült nézeteltérést, így azt hiszem, nagy butaság az amerikai állam részéről hogy a kosárlabda-szövetséget támadja.”