2024. október 8., kedd

Kolozsvári álombemutatkozás

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA – Brémai honlap: a Werder 0:0-ra veszített!

Két óriási szenzációval kezdődött a 2008/2009-es Bajnokok Ligája idény, hiszen a Kolozsvár Olaszország fővárosából tért haza három ponttal, a ciprusi Anorthoszisz pedig gólnélküli döntetlent játszott a brémai Werderrel.

Ami a Roma–Kolozsvár találkozót illeti, az a várakozásoknak megfelelően kezdődött, hiszen a 17. percben a veterán Panucci vezetéshez juttatta a hazaiakat, ám Culio a 27. és a 49. percben is gólt lőtt, így a kolozsváriak álombemutatkozással debütáltak a BL-ben. A kétszeres gólszerzőről annyit kell tudni, hogy az argentínai Mercedesben született 1983. augusztus 30-án. A 174 centiméter magas játékos 2002 óta profi játékos, s megfordult már a Flandriában, az Almagróban, az Independientében és a Racing Clubban (valamennyi argentin), s 2007 óta erősíti a román csapatot.

Olyan eredményt értünk el, amelyre senki nem számított, de ennek ellenére megérdemelten nyertünk. Valamennyiünk számára óriási siker ez, de az előző edző, Andone is megérdemeli a dicséretet, ugyanis a csapat az ő irányítása alatt nyerte meg a román bajnokságot. A győzelem ellenére továbbra is reálisan kell gondolkodnunk, s a cél még mindig a csoport harmadik helyének a megszerzése – mondta Maurizio Trombetta, a Kolozsvár edzője. A Roma egyetlen góljának a szerzője, Panucci a következőket nyilatkozta:

Szalai Attila karikatúrája

Fizikailag nem vagyunk elég jól felkészülve, s ezt a Kolozsvár kihasználta. Nem remekeltünk sem az olasz bajnokság, sem a BL rajtján, mégis úgy gondolom, hogy vagyunk annyira jó csapat, hogy a következő mérkőzéseken behozzuk a lemaradásunkat. Nincs értelme már most feladni, vállalni kell a felelősséget, s a következő mérkőzéseken mindenkinek a maximumot kell nyújtania.

A csoport másik mérkőzésén a Chelsea kiütötte az európai porondra még gyengécske Bordeaux-ot, amelyet Laurent Blanc irányít. Ennek ellenére a londoniak mestere, Luiz Felipe Scolari elégedetlen volt:

A második félidőben sok hibát vétettünk, megengedtük a vendégeknek, hogy kibontakozzanak, sokat volt náluk a labda. A legfontosabb, hogy begyűjtöttük a három pontot.

A brazil edző a végén hozzátette, hogy nagyon boldog az Angol Labdarúgó-szövetség eltörölte John Terrynek, a Manchester City ellen kapott jogtalan piros lapja, s így a csapatkapitány pályára léphet a Manchester United elleni hétvégi rangadón.

Soha ilyet életemben még nem éltem át. Ilyen csak Angliában történhet. Boldog vagyok, már azért is, mert ezzel bebizonyosodott, hogy a játékvezető nem Isten, mindenki tévedhet.

A másik meglepetés a ciprusi Anorthosziszhoz fűződik, amely gólnélküli döntetlent ért el a Werder otthonában. A Werder honlapjának a címe mindent elárul: a Werder 0:0-ra veszített! Ez nem csoda, hiszen ez az eredmény a német csapatnak felér egy vereséggel.

Az Inter magabiztosan nyert Görögországban, igaz 1:0-s vezetésüknél a Panathinaikosz kapufát lőtt, s volt néhány helyzete is, ám a hajrában a brazil Adriano eldöntötte a három pont sorsát.

A C csoportban a várakozásoknak megfelelően a Sahtar Donyeck 2:1-re nyert a Basel ellen, a Barcelona pedig feledtette a spanyol bajnokságban mutatott gyenge játékát, s Messi, valamint az Eb legjobb játékosának, Xavi a vezérletével legyőzte a Sportingot.

A D csoportban az Atlético Madrid, amely 11 év után tért vissza a BL-be, kiválóan kezdett, fölényesen nyert a PSV Eindhoven ellen, s ha hihetünk a kétszeres gólszerző Agüerónak, akkor ugyanilyen módon folytatják majd a szereplésüket. A Liverpool a sérülésből felépült csapatkapitányának, Gerrardnak a két góljával nyert a Marseille otthonában, s ezzel bosszút állt a tavalyi idényben minimális arányban elveszített angliai mérkőzésért.

Bajnokok Ligája, 1. forduló, A csoport: Chelsea–Bordeaux 4:0 (Lampard 14., J. Cole 30., Malouda 82., Anelka 90+2.), Roma–Kolozsvár 1:2 (Panucci 17., illetve Juan Ciulio 27., 49.). A következő forduló (október 1-jén): Kolozsvár–Chelsea, Bordeaux–Roma.

B csoport: Panathianikosz–Inter 0:2 (Mancini 27., Adriano 85.), Werder Bremen–Anorthoszisz 0:0. A következő forduló (október 1-jén): Anorthoszisz–Panathianikosz, Inter–Werder Bremen.

C csoport: Basel–Sahtar Donyeck 1:2 (Abraham 90+3., illetve Fernandinho 25., Jadson 45.), Barcelona–Sporting 3:1 (Marquez 21., Eto'o (11-esből) 60., Xavi 87.), illetve Tonel 72.). A következő forduló (október 1-jén): Sporting–Basel, Sahtar–Barcelona.

D csoport: PSV Eindhoven–Atlético Madrid 0:3 (Agüero 9., 36., Maniche 54.), Marseille–Liverpool 1:2 (Cana 23., illetve Gerrard 23., 32., a másodikat büntetőből). A következő forduló (október 1-jén): Liverpool–PSV, Atlético Madrid–Marseille.

Megvan a második gólom: Steven Gerrard (Liverpool) a Marseille elleni találkozón kétszer talált a franciák kapujába