2024. október 8., kedd

Rájuk a törvény nem vonatkozik?

2008. szeptember 20-án Szerbiában olyan történt, mint még előtte sose: a belgrádi C. zvezda labdarúgói a Jagodina elleni bajnoki mérkőzésre a Pravda za Uroša (Igazságot Urošnak) feliratú pólóban futottak ki, amit a melegítés során a szurkolóik közé dobtak. Uroš Mišić volt az a „drukker”, aki tavaly december 2-án egy 1000 fokon égő fáklyával megégette Nebojša Trajković rendőr arcát és hátát, s utána megpróbálta a fáklyát a rendőr szájába „tenni”, amiért a bíróság nemrég 10 éves börtönbüntetésre ítélte. Mit csinált Trajković, amiért testét megégették a fáklyával?

Szalai Attila rajza

A szerb karácsony napján lesz húsz éve annak, hogy megalakult az egyik legbefolyásosabb szurkolói csoport Szerbiában, az Északi-daliák (Delije-sever) néven. Leellenőrizhetetlen információk szerint a belgrádi C. zvezda „kemény magja” mintegy 54 kisebb szurkolói táborból jött létre. A Daliák „vezérkara” valamivel több mint tíz főből áll, akik a főváros rendezett részében élnek, vagyis nem a külvárosban, nagyon egységesek, s csak egy mottójuk van: A Zvezda az élet, minden más apróság!” Nem titok, hogy a 90-es évek háborúiban Željko Ražnatović Arkan, a szerb szabadcsapatok vezére igen sok önkéntest a Daliák táborából „sorozott be” a gárdájába. Egy idő után Arkan azt a feladatot kapta az Állambiztonsági Hatóságtól, hogy vonja ellenőrzés alá az Északi-daliákat, akik Slobodan Milošević rezsimje ellen voltak. Ez nem sikerült, mert a fenyegetések ellenére a szurkolói csoportosulás még erélyesebben támadta Milošević politikáját, így sok C. zvezda drukker még ma is büszkén meséli hőstetteit az október 5.-ei forradalomban.

A civil ruhában levő rendőr felvételeket készített a piros-fehér klub szurkolóiról, ám azok kiszúrták őt, elkezdték zavarni, s, ha nem ugorja át a kerítést, akkor az életben maradásra az esélyei a minimálisra csökkentek volna. Mišić azt hozta fel saját maga mentségére a bíróságon, nem tudta, hogy Trajković rendőr, azt hitte, csak egy szurkoló. Mert ugye, szurkolót fáklyával égetni, és betömni a szájába a fáklyát, az már nem számít annyira súlyos bűnnek...

A sajtó természetesen azonnal lecsapott a „Mišić-ügyre”, s elkezdte keresni, ki engedte meg, hogy a játékosok szimpatizáljanak egy huligánnal? És ekkor megindult az a hihetetlen mennyiségű értelmetlen nyilatkozgatás, melyen ember legyen a talpán, aki kihámozza, hogy mi is történt, ki akarta, ki nem, ki hagyta jóvá, ki ellenkezett. Nenad Milijaš, a klub játékosa azt nyilatkozta, hogy a szurkolók kérték meg őket, vegyék fel a pólókat, ők pedig eleget tettek a kérésnek, s nem bánja, hogy így cselekedtek. Ibrahim Gueye már egy kicsit másként emlékezett az esetre: „a pólók az öltözőben voltak, s nekünk fel kellett vennünk őket. Először azt se tudtam ki van a képen, de aztán megtudtam, hogy egy szurkolónkról van szó. A Daliák a mi 12. játékosunk, az a fiú mindig mellettünk volt, rajtunk volt a sor, hogy bebizonyítsuk, hogy most mi vagyunk mellette”. Egy másik focista, aki a neve elhallgatását kérte, nem egyezett Milijašsal és Gueye-jal, hiszen ironikusan a következőket mondta: „Az lenne a legjobb, ha legközelebb Ratko Mladićot ábrázoló pólót tennének az öltözőbe”. Ebből az egészből az derül ki, hogy egyes szurkolók bemehetnek a C. zvezda öltözőjébe.

Még egy apróság, ami Milijaš, a csapatkapitány nyilatkozatából kimaradt: „A szurkolóink ajánlották a póló felhúzását, mi elfogadtuk. Megkérdeztük a klub vezetőit, akik nem ellenkeztek, sőt támogatták az ötletet”. E mondat után eljött az idő, hogy a klub megbízott elnöke, a 73 éves Dobrivoje Tanasijević, alias Dan Tana, akinek luxus étterme van Los Angelesben, és a nemrég kinevezett új edző, a macedón Csedomir Janevszki is megszólaljon. A C. zvezda először egy semmit mondó közleményt adott ki, melyben az áll, hogy a vezetőség engedélyezte az Igazságot Urošnak póló felhúzását, s a fővárosi egyesület nem érti a médiát, hogy miért ezzel foglalkozik, s nem azzal, hogy a csapat 3:0-ra legyőzte a Jagodinát... Az utóbbi kijelentést nem kell komolyan venni, hiszen az a naivitás minden határán túlmegy. Aztán kiderült, hogy is volt ez „a vezetőség nem ellenkezett, sőt támogatták az ötletet”. Tanasijević klubelnök elmondta, hogy három szurkoló bejött az irodájába, s arra kényszerítették, egyezzen bele a „Mišićes-póló” akcióba, mert különben felgyújtják a stadiont. Nyomatékként a földhöz vágtak egy cserepes virágot. Ebből pedig az derül ki, hogy egyes szurkolók nemcsak az öltözőbe, hanem az elnök irodájába is bemehetnek.

Az eset mellett a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) sem ment el szó nélkül: a két szervezet nevében a svájci René Eberle azt nyilatkozta, „ilyen, hogy egy klubban a szurkolók parancsolnak, egyetlen európai egyesületben sincs. A sportigazgatónak és a klubelnöknek a dolga vezetni a klubot, s az ő feladatuk, hogy a politika, a rasszizmus, a diszkrimináció, a nacionalizmus ne legyen jelen a stadionban”. A FIFA fegyelmi bizottságának titkára szerint, „ha a C. zvezda labdarúgói nemzetközi mérkőzésen futottak volna ki a pályára az „Igazságot Urošnak” pólóban, akkor a szervezet azonnal reagált volna, de mivel ez egy szerb bajnoki mérkőzésen történt meg, így elvárják a szerb szövetségtől, hogy értesítse őket, milyen lépéseket tett az ügyben”.

Visszatérve a szurkolókra, akiknek úgy látszik szabad bejárásuk van az öltözőbe és elnöki irodába, felmerül a kérdés, hogy rájuk a törvény nem vonatkozik? Elégedetlenek a labdarúgók teljesítményével, mindenki előtt egyikük pofon vágja a középpályás Koromant, fogják magukat, bemennek a stadion parkolójába és baseball ütőkkel megrongálják a játékosok autóit. Pár nappal később pedig pólókat tesznek az öltözőbe, melyen egy olyan ember képe van, akit a szerb bíróság 10 éves börtönbüntetéssel sújtott. Aztán bemennek az elnök irodájába és fenyegetőznek. Nyomozás, letartóztatás – ezeket a szavakat egyik eset után se hallottuk. Vajon Lazović bíró, aki kimondta a 10 év börtönt Mišićnek, tud-e aludni? Ő volt az, aki vállalta azt a feladatot, azt a terhet, amit előtte soha senki nem mert megtenni. A törvény szerint járt el, s egy elvadult szurkolót tíz évre eltávolított a társadalomból. A Mišićre kiszabott súlyos büntetés egy új korszak kezdetét kell, hogy jelentse. Elindultunk Európa felé. Nincs hétmérföldes csizmánk, lassan haladunk, de az első lépést megtettük. A C. zvezdának pedig el kell döntenie, hogy leszámol a klub körül sündörgő huligánokkal, vagy továbbra is engedi nekik, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Ha az utóbbi mellett döntenek, akkor nem is érdemlik meg, hogy egy lépéssel is közelebb kerüljenek Európához, mert kikapni a Marakana stadionban az ivanjicai Javortól nem akkora szégyen, mint amekkora bűn felvenni egy rendőrre támadó huligán képét ábrázoló pólót.