2024. október 8., kedd

Kolozsvárra figyel Európa

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Azok után, hogy a Bajnokok Ligája első játéknapján Rómában 2:1-re legyőzték a város nevét viselő csapatot, amely tavaly második lett a Serie A-ban, a Kolozsvár együttese egyből az európai focirajongók középpontjába került. Szerdán pedig az egész ókontinens nagy érdeklődéssel várja a magyar üzletember, Pászkány Árpád csapatának ma esti mérkőzését, amikor Kolozsváron a tavalyi kiírás döntőse, a londoni Chelsea lép pályára.

Maximálisan tiszteljük riválisunkat. Az a csapat, amely 2:1-re győzni tud Rómában, nagyon veszélyes lehet bárkire ebben a sorozatban - mondta Luiz Felipe Scolari, a londoniak brazil vezetőedzője. Az angol gárda hozzáállását jól tükrözi, hogy már hétfőn elutazott Kolozsvárra, hogy szokja a helyi körülményeket és teljesen felkészülten lépjen pályára.

Pászkány Árpád, a Kolozsvár tulajdonosa

Gond azonban a vendégek háza táján, hogy sérülés miatt nélkülöznie kell egyik legjobbját, a válogatott Joe Cole-t. A londoniak a hétvégén különösebb gond nélkül, Bosingwa és Anelka góljaival 2:0-ra nyertek a Stoke City otthonában, míg a Kolozsvár a román bajnokság rangadóján, 1:1-es döntetlent játszott a másik romániai BL-résztvevővel, a bukaresti Steauával, így kilenc forduló után ötödik a tabellán, hét pont hátránnyal a listavezető bukaresti Dinamóval szemben. A csoport másik mérkőzésén a Roma Franciaországban próbálja kiküszöbölni a z 1. fordulóban elszenvedett csorbát. Az olasz csapat a hétvégén magabiztosan gyűjtötte be a három pontot az Atalanta ellen, míg a Bordeaux saját közönsége előtt képtelen volt legyőzni a St-Etienne együttesét.

A másik olasz csapat, az Inter sincs könnyű helyzetben, ugyanis vasárnap este 1:0-ra elveszítette a Milan elleni városi rangadót, szerda este pedig mindenki győzelmet vár a kék-fekete csapattól, amely a brémai Werdert fogadja. A vendégek a hétvégén győztek, de nem lehetnek túlságosan elégedettek, ugyanis az újonc négy gólt lőtt a brémai stadionban. Jól tudja ezt Thomas Schaaf edző is, aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón azt mondta, a védelemnek sokkal jobban kell játszania, mint a Hoffenheim ellen. Az Inter edzője, a portugál José Mourinho megpróbálta levenni a játékosai válláról a terhet:

Amikor nyerünk, az a játékosainknak köszönhető, ha kikapunk, az az én hibám.

A C csoportban a Sporting a Baselt fogadja, s a portugálok a mérkőzés esélyesei, még akkor is, ha a főpróbájuk nem a legjobbra sikeredett, ugyanis szombaton 2:0-ra kikaptak a Benficától. A Barcelona Ukrajnába utazik, ahol a Sahtar Donyeck ellen lép pályára. A spanyol sajtó még mindig az Espanyol elleni városi rangadóval van elkeveredve, mely után kiderült, hogy Lionel Messi maga döntötte el, hogy ő fogja lőni a sorsdöntő büntetőt az Espanyol elleni mérkőzésen, és elvette a labdát Samuel Eto’ótól, aki már készült letenni azt a büntetőpontra. Amikor erről a megoldásról kérdezték az újságírók, Messi csupán annyit mondott:

Én voltam a soros. Ő lőtte a Racing ellen, úgyhogy most én jöttem a sorban. Mindig az egyikünk - magyarázta Messi, aki ezzel a felelősségvállalásával egyre inkább azt mutatja, hogy idővel egyre nagyobb vezéregyénisége lehet a Barcelonának.

A D csoportban az idegenbeli győzelmekkel rajtoló Liverpool, valamint az Atlético Madrid szerdán hazai pályán folytathatják pontjak további gyarapítását. A hétvégén városi rangadót nyerő Liverpool a PSV-t fogadja, míg a spanyolok a francia bajnokság 3. helyén álló Marseille-t fogadják.

A mai program, A csoport: Kolozsvár–Chelsea, Bordeaux–Roma.B csoport: Anorthoszis–Panathianikosz, Inter–Werder Bremen. C csoport: Sporting–Basel, Sahtar Donyeck–Barcelona.D csoport: Liverpool–PSV, Atlético Madrid–Marseille.

Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik.