2024. október 8., kedd

A bennmaradás óriási siker lenne

ASZTALITENISZ

Október 4-től, vagyis szombattól október 12-ig az oroszországi Szentpétervár ad otthont a 27. Európa-bajnokságnak, melyen Szerbiát nyolc játékos, négy férfi és négy női képviseli majd. A férfiak (Aleksandar Karakašević, Slobodan Grujić, Pető Zsolt, Marko Jevtović) a múlt héten Újvidéken edzőtáboroztak, a nők pedig (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Molnár Mónika, Andrea Todorović) a hét elejétől Zentán tartózkodnak.

A válogatott tagjai pénteken utaznak Oroszországba, ahol már szombaton asztalhoz állnak: a férfiak Ausztria, a nők pedig Németország ellen játszanak. A zentai központban, ahol a Szentpétervárra utazókon kívül a bő válogatott, valamint az ifi és a serdülő nemzeti csapat tagjai is részt vettek Mellik Zoltán, a női szövetségi kapitány nyilatkozott a Magyar Szónak.

A zentai központban edzőtáborozó női felnőtt és ifjúsági válogatott tagjai (balról jobbra): Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Slađana Dragoljević, Tóth Éva, Mellik Zoltán (szövetségi kapitány), Tápai Éva, Tápai Tímea, Molnár Mónika, Marija Galonja, Barna Blanka, Andrea Todorović, Una Radak

– Az I. divízióban való bennmaradás óriási siker lenne, de nekem és a szerbiai női asztalitenisznek is most az elsődleges célom, hogy egy bizonyos időn, három-négy éven belül, Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella „beérjenek”, s a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák majd az európai porondon, s, hogy valakik hozzájuk felnőjenek. Az, hogy az Európa-bajnokságra két fiatal játékossal, Molnár Mónikával és Andrea Todorovićtyal utazunk, nem azt jelenti, hogy én többet nem számítok Recskó Emmára és Tápai Évára, de viszont úgy gondolom, hogy nekik három éven keresztül elég sok esélyt adtam a bizonyítási lehetőségre. Most a fiatalok kapnak esélyt, nem várok tőlük győzelmeket, mivel az I. divízió nagyon erős, s, ha már meccset nyernének az is óriási fegyvertény lenne.

Furcsán hangzik, de lehet, hogy jobb a II. divízióban az élcsoportba tartozni, mint a legjobbak között „a futottak még” kategória tagja lenni?

– Nem lehet összehasonlítani azt a vb-t, amikor az I. divízióban való maradásért küzdöttünk, s azt, amikor a feljutás volt a cél. Ha azt mondom, hogy a II. divízióban szerepelünk, az sokaknak csak annyit jelent, hogy nem vagy a legjobbak között. Jobb érzés az, hogy nem vagy az I. divízióban, s küzdesz az első helyért, mint az, hogy úgy indulsz neki az I. divíziónak, hogy tudod, nagyon kevés esélyed van a bennmaradásra. Az persze természetes, hogy Ani és Gabi mindent megtesznek majd, hogy jövőre is a legjobbak között legyünk. Hogy ez sikerül-e, az nagyjából rajtuk múlik. A csoport, amelyben vagyunk, egy nagyon erős kvartett, hiszen rajtunk kívül Horvátország, Románia és Németország kapott még benne helyet. A rájátszás során is erős ellenfeleink lesznek, s nem lesz könnyű egyetlen egy meccset se nyerni.

Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy Andrea Todorović a válogatott idény eleji edzőtáborozása helyett nyaralni ment, s mégis ő lesz a negyedik szentpétervári utas.

– Nem igaz, hogy Todorović az edzőtábor idején ment nyaralni. Az újvidéki Vojvodina játékosa az előző idény végén is edzett, mivel készült a korosztályos Európa-bajnokságra, melyet július 11. és 20. között rendeztek meg Olaszországban. Az Eb után elment nyaralni, s az edzőtáborba már ott lehetett volna, de mivel a kontinensbajnokság miatt elhalasztották a középiskolás vizsgáit, így én döntöttem úgy, hogy nem kell jönnie, mert mindennap utazhatott volna vissza Újvidékre vizsgázni.

Mi lenne három év múlva a válogatott célja?

– Akkor már nem az I. divízióban való bennmaradásért kellene állandóan harcolnia, hanem esetleg megpályázni egy helyet az első 12-ben. Nagyon rossz úgy menni egy világversenyre, hogy mindig az I. divízióból való kiesés ellen küzdünk. Nem lesz tragédia, ha a következő Eb-n a II. divízióban szerepelünk majd, mivel ott a lányoknak is több bizonyítási lehetőségük lesz.

A kínai játékosnők honosítása tovább folytatódik.

– Ez így van, mert például azokban a válogatottakban, akik mindig a II. divízióban szerepeltek, s most bejutottak a legjobbak társaságába, kínai játékosnő is található a csapatban. A lengyeleknél egy, a spanyoloknál pedig két ázsiai asztaliteniszező játszik. Úgyhogy nemcsak, hogy feljutottak az I. divízióba, hanem ott jelentős erőt is képviselnek.

A csoportok beosztása, férfiak, A csoport: Németország, Dánia, Franciaország, Magyarország.

B csoport: Horvátország, Fehéroroszország, Oroszország, Szlovákia.

C csoport: Lengyelország, Ausztria, Szerbia, Svédország.

D csoport: Románia, Görögország, Portugália, Belgium.

Nők, A csoport: Magyarország, Franciaország, Fehéroroszország, Spanyolország.

B csoport: Oroszország, Hollandia, Csehország, Bulgária.

C csoport: Németország, Horvátország, Románia, Szerbia.

D csoport: Olaszország, Ausztria, Belgium, Lengyelország.

A férfiaknál Németország, a nőknél pedig Magyarország a címvédő.