2024. október 8., kedd

A csoportkörbe jutott a Partizan

LABDARÚGÁS – UEFA-KUPA

A belgrádi Partizan csapata minimális arányban nyert a Temesvár ellen az UEFA-kupa 1. fordulójának visszavágóján, s így bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe. Ugyanez nem sikerült a čačaki Boracnak, amely csakúgy mint az első mérkőzésen, a visszavágón is kikapott az amszterdami Ajaxtól.

A magyar Hajnal Tamás két gólt lőtt az Udinese ellen, így csapata, a dortmundi Borussia ledolgozta kétgólos hátrányát, ám a büntetőpárbaj végén az olaszok örülhettek. Nehéz helyzetből állt fel a Stuttgart, hiszen Lehmann kapus két óriási hibája miatt a bolgár Cserno More 2:0-ra vezetett Németországban, ám a hazaiak előbb szépítettek, majd a 90+3. percben Gomes egyenlített, ami már a Stuttgart továbbjutását jelentette, ugyanis az első mérkőzést a németek nyerték 2:1-re.

A zágrábi Dinamo a hazai gól nélküli mérkőzés után Prágában vívta ki a továbbjutást. A hat gólt hozó mérkőzés azonban nem a találatok számáról, hanem a prágai és a zágrábi szurkolók rendbontásáról marad emlékezetes: a cseh rendőrség hozzávetőlegesen 300 randalírozó rajongót vett őrizetbe az összecsapások során, melyekben öt szurkoló és nyolc rendőr sérült meg.

UEFA-kupa, az 1. forduló érdekesebb eredményei: Partizan–Temesvár 1:0 (Stevanović 69., továbbjutott a Partizan kettős győzelemmel, 3:1-es összesítéssel), Ajax Amsterdam (holland)–Borac 2:0 (Sarpong 71., Suarez 90., tj. az Ajax Amsterdam 6:1-gyel), Wisla Kraków (lengyel)–Tottenham (angol) 1:1 (továbbjutott a Tottenham 3:2-vel), Rapid (román)–Wolfsburg (német) 1:1 (tj. a Wolfsburg 2:1-gyel), Szpartak Moszkva (orosz)–Banik Ostrava (cseh) 1:1 (tj. a Szapartak Moszkva 2:1-gyel), Kaunas (litván)–Sampdoria (olasz) 1:2 (tj. a Sampdoria kettős győzelemmel, 7:1-gyel), Unirea Urziceni (román)–Hamburger (német) 0:2 (tj. a Hamburger 2:0-lal), Stuttgart (német)–Cserno More (bolgár) 2:2 (tj. a Stuttgart 4:3-mal), Schalke (német)–APOEL Nicosia (ciprusi) 1:1 (tj. a Schalke 5:2-vel), Levszki Szófia (bolgár)–Zilina (szlovák) 0:1 (tj. az Zilina 2:1-gyel), Honka Espoo (finn)–Racing Santander (spanyol) 0:1 (tj. a Racing Santander 2:0-lal), Kalmar (svéd)–Feyenoord (holland) 1:2 (tj. a Feyenoord 2:2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal), Vitória Guimaraes (portugál)–Portsmouth (angol) 2:2 (tj. a Portsmouth 4:2-vel), Rosenborg (norvég)–Bröndby (dán) 3:2 (tj. a Rosenborg 5:3-mal), Metaliszt Harkov (ukrán)–Besiktas (török) 4:1 (tj. a Metaliszt Harkov 4:2-vel), Galatasaray (török)–Bellinzona (svájci) 2:1 (tj. a Galatasaray 6:4-gyel), Dinamo (román)–NEC Nijmegen (holland) 0:0 (tj. a NEC Nijmegen 1:0-lal), Standard Liege (belga)–Everton (angol) 2:1 (tj. a Standard Liege 4:3-mal), Sparta Praha (cseh)–Dinamo Zagreb (horvát) 3:3 (tj. a Dinamo Zagreb 3:3-mal), Zürich (svájci)–Milan (olasz) 0:1 (tj. a Milan kettős győzelemmel, 4:1-gyel), Salzburg (osztrák)–Sevilla (spanyol) 0:2 (tj. a Sevilla 4:0-lal), Bruges (belga)–Young Boys (svájci) 2:0 (tj. a Bruges 4:2-vel), Udinese (olasz)–Borussia (D) (német) 0:2 – 11-esekkel 4:3, Manchester City (angol)–Omonia (ciprusi) 2:1 (tj. a Manchester City 4:2-vel), Aston Villa (angol)–Liteksz Lovecs (bolgár) 1:1 (tj. az Aston Villa 4:2-vel), PSG (francia)–Kayserispor (török) 0:0 (tj. a PSG 2:1-gyel), Benfica (portugál)–Napoli (olasz) 2:0 (tj. a Benfica 4:3-mal), Valencia (spanyol)–Maritimo (portugál) 2:1 (tj. a Valencia 3:1-gyel).

A párharcok győztesei az UEFA csoportkörében folytathatják, ahol az 1. fordulót október 23-án rendezik. A csoportok sorsolását október 7-én készítik el. A Partizan a negyedik erősségű kalapban kapott helyet, ahol a belgrádi együttesen kívül a Hertha, a Nancy, a Portsmouth, az Aston Villa, a Racing, a Koppenhagen és a zágrábi Dinamo található, így ezek ellen a csapatok ellen biztosan nem játszik majd a fekete-fehér klub.