2024. október 8., kedd

Ők legalább Magyarországon születtek...

ASZTALITENISZ – A női döntőben: Hollandia–Magyarország 3:0 – Petőék a kilencedik, Jakabék a 11. helyet szerezték meg

Magyarország női válogatottjának (Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Li Bin) nem sikerült megvédenie Európa-bajnoki címét a szentpétervári kontinensbajnokságon, miután a döntőben, mintegy másfél órás küzdelemben 3:0-ra veszített Hollandia ellen. A Téglás Péter vezette együttesnek azonban semmi oka sincs a szégyenkezésre, hiszen már azzal, hogy bejutott a döntőbe, óriási haditettet vitt véghez. Egy hosszú, több mint két éven át tartó sorozat ért véget, hiszen 2006 óta a magyar csapat nemzetközi világversenyen (Európa-bajnokság, világkupa, világbajnokság) nem veszített európai együttes ellen. Hollandia úgy nyert Európa-bajnokságot, hogy az asztalhoz álló három játékosa közül egyik se született Hollandiában: Li Jiao 1973-ban született Kínában, csakúgy, mint a 24 éves Li Jie , aki szintén Ázsiában látta meg először a napvilágot és a kaucsuklabdát is. A harmadik számú „holland” a jövőre 40. életévét betöltő Elena Timina Oroszország fővárosában, Moszkvában született, s sokáig a szovjet, majd később az orosz válogatott együttesében játszott. A döntőben szereplő magyar játékosok legalább azt elmondhatják, hogy valamennyien Magyarországon születtek.

Elena Timina jövőre negyven éves, de még mindig nyeri a mérkőzéseket

Mint arról már beszámoltunk, a szerbiai női együttes kiesett az I. divízióból, s, hogy a baj nem jár egyedül, azt Fehér Gabriella is megerősítheti, mivel az Oroszország elleni mérkőzésen olyan vállfájdalmai voltak, hogy a sírással küszködött. A vereségek és a minden ütés utáni vállfájás után még jött egy pofon, ugyanis Fehér egyéniben már a 2. fordulóban a kiváló formában levő román Elizabet Samarával játszik, párosban pedig, Erdélyi Annamáriával az oldalán a csapatverseny győztesei ellen, a hollandok két védőjével Li Jievel és Timinával találkoznak.

Ami a szerbiai és a magyarországi férfi válogatottat illeti, mindkettő kiváló eredményt ért el, hiszen Pető Zsolték a 9., míg Jakab Jánosék a 11. helyen fejezték be a versenyt. Pető a helyosztókon is bizonyította, hogy nemsokára Aleksandar Karakašević mögött a válogatott második számú játékosa lehet.

Eredmények, férfiak, elődöntő: Németország–Ausztria 3:2 (Boll–Gárdos 3:0, Steger–Schlager 2:3, Ovtcharov–Csen 3:2, Boll–Schlager 1:3, Steger–Gárdos 3:2), Fehéroroszország–Belgium 3:0 (Szamszonov–J. M. Saive 3:2, Nekvedovics–Bratanov 3:2, Csetcsenyin–Vostes 3:0). A 9–12. helyért: Magyarország–Szerbia 0:3 (Nagy–Jevtović 1:3, Zombori–Pető 1:3, Zwickl–Karakašević 0:3). A 9. helyért: Franciaország–Szerbia 0:3 (Salifou–Jevtović 1:3, Mattenet–Pető 0:3, Legout–Karakašević 2:3). A 11. helyért: Magyarország–Horvátország 3:1 (Nagy–Gacina 2:3, Zombori–Kolarek 3:1, Pázsy–Ređep 3:0, Nagy–Kolarek 3:2).

Férfi páros párosítása, 2. forduló (ma): Jevtović/Pető–Kou/Zsmudenko (ukrán) – 15.00, Karakašević/Grujić–Drinkhall/Knight (angol) 15.45.
Nők, döntő: Magyarország–Hollandia 0:3 (Póta–Li Jiao 1:3, Tóth–Li Jie 1:3, Lovas–Timina 1:3). A 15. helyért: Bulgária–Szerbia 0:3 (Petrova–Molnár 1:3, Aszenova–Erdélyi 0:3, Remzi–Todorović 1:3).

Női egyéni párosítás, 2. forduló (ma): Todorović–Trosneva (orosz) – közép-európai idő szerint 16.30, Erdélyi–Vikt. Pavlovics (fehérorosz) –17.15, Fehér–Samara (román) – 18.00, Molnár–Opdencamp (holland) – 18.45.

Páros, 2. forduló (ma): Fehér/Erdélyi–Li Jie/Timina (holland) – 13.30, Molnár/Todorović–Hu/Ali (török) – 14.15.