2024. július 20., szombat

Foghíjas verseny

Egyéniben Andrea Todorović, a Vojvodina és Bojan Crepulja, a STAK asztaliteniszezője nyert a 34. Harangozó Vilmos-emléktornán
Jelenet a női párosok versenyéről

A Spartacus Asztaliteniszklub és a szabadkai önkormányzat szervezésében tegnap megtartották a szabadkai Sportcsarnokban a 34. Harangozó Vilmos-emlékversenyt, ahol számos asztaliteniszező nő és férfi mérhette össze ügyességét ebben a sportágban. Nemcsak Szerbia területéről érkeztek kiváló sportolók, hanem külföldről is.

A köztársasági jelentőségű versenyen, ami pontszámokkal jár, a szervezők szerint nagy volt az érdeklődés az asztaliteniszezők körében, ám nem elégedettek az idei versennyel.

– Ezt az nemzetközi versenyt Harangozó Vilmos kiváló asztaliteniszező emlékének szenteljük immáron több mint harminc éve. Szabadka magára vállalta azt a szép feladatot, hiszen Harangozó Vilmos is szabadkai volt. Igaz, az idén meg kellett változtatnunk a verseny időpontját, hiszen általában szeptember végén és október elején szervezzük meg, ám ebben az évben kénytelenek voltunk kitolni november 9-ére. Ennek az lett a következménye, hogy több kiváló versenyzőnk nem tudott megjelenni, hiszen más versenyeken kellett részt venniük – hallottuk Zoran Kalinićtól, a szerbiai férfiválogatott szövetségi kapitányától. Megtudtuk, hogy összesen 39 nő és több mint 90 férfi vett részt az idei versenyen.

– A jelenlevők részvétele kielégítő. Vannak néhányan Montenegróból, illetve olyanok is eljöttek, akik valamikor németországi klubokban játszottak. Minden évben Magyarországról is érkeznek sportolók, de az idén sajnos nem jöttek el. Hogy őszinte legyek, ez annak is betudható, hogy ebben az évben nem tudtunk pénzjutalmat előteremteni a győzteseknek. Ha nincs pénz, amivel motiválhatjuk a játékosokat, akkor kisebb az érdeklődés is. Mégis a hagyományt folytatni szeretnénk, sőt egy asztalitenisz-termet szeretnénk kialakítani a Sportcsarnokban – tette hozzá Kalinić.

A verseny színvonaláról Mellik Zoltánt, az országos női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitányát is megkérdeztük.

– Nem vagyok elégedett, hiszen a legjobb játékosaink nem tudtak eljönni, mert külföldi klubokban vannak kötelezettségeik, így a mezőny nagyon foghíjas. Van néhány ifi lányunk, akik felzárkózhatnak, de a többi lányunknak nagyon gyenge a teljesítménye. Sajnos azt kell mondanom, hogy gyenge a női mezőny. És nem is látok reményt arra, hogy ebből a válságból kilábaljunk, hiszen a klubokban nem dolgoznak, mert nincs edző, de legfőbb gond, hogy az asztaliteniszklubok anyagi gondokkal küszködnek – tudtuk meg Melliktől, majd hozzátette: – Sajnos azt mondhatom, hogy a fiatalok körében nem népszerű sport az asztalitenisz. Zentán is nehezen tudtunk gyerekeket a klubba csalogatni, hogy asztaliteniszezzenek, de Csókán is ugyanez a helyzet – mondta. Kiemelte, a Harangozó Vilmos-emlékverseny az első olyan verseny, ahol a szerzett pontok beleszámítanak a ranglistába.

– Valamikor ez egy nagyon jó verseny volt. Jöttek külföldiek is. De az utóbbi időben esett a színvonal. Meg korábban díjalapos verseny volt, ami teljesen más képet mutatott – emelte ki Mellik.

Női párosban az első helyet Barna Blanka és Andrea Todorović, a Vojvodina tagjai szerezték meg, Anelia Lupulescuval (Obilić) és Dijana Holokkal (Banat) szemben, akik a másodikok lettek. A bronzérmet az Una Radak/Dragana Šićarov (Vršac), illetve a Slađana Krsmanović (Vojvodina) és Tóth Éva (Zenta) páros szerezte meg.

Férfi párosban a legjobbnak Bojan Crepulja és Lorencio Lupulescu (STAK) bizonyult. A másodikok Denis és Danijel Čonić, a belgrádi Spartacus asztaliteniszezői lettek, a harmadik helyet pedig Branko Anušić és Branislav Đan, a Vršac, valamint Milija Čabrilo és Miloš Savić, a belgrádi Partizan párosai szerezték meg.

Női egyéniben Andrea Todorović, a Vojvodina asztaliteniszezője nyert. A második Tápai Éva (Zenta), míg a harmadik Blanka Barna (Vojvodina) és Marija Galonja (Čelarevo) lett.

Férfi egyéniben a győztes Bojan Crepulja, a második Dragan Subotić (szintén STAK), a bronzérmes pedig Miloš Savić és Nemanja Ignjatov (mindkettő belgrádi Partizan).