2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS

Blanka újra az Eb-dobogón!

Folytatta pazar ciklokrossz-menetelését Vas Blanka, a 21 éves magyar lány ugyanis a szezon első kiemelt eseményén, a belgiumi Namurban rendezett Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a felnőtt női mezőnyben. A 22 induló közül hiányzott a címvédő Lucinda Brand, mivel egy hete eltört a jobb kézközépcsontja, illetve a világkupában jól teljesítő holland riválisok közül több is az U23-as korosztályban állt rajthoz. Ott volt viszont többek között a világbajnok Marianne Vos és holland honfitársa, az eddigi négy vk-futamot megnyerő Fem van Empel.

A versenynaptár legnehezebbjei közé sorolt, az elmúlt napok esőzései nyomán enyhén saras namuri pályán a tavaly ezüstérmes Vas az első sorból indulhatott, ahonnan jól kapta el a rajtot, és ott tudott maradni az élmezőnnyel. A meredek emelkedőket, a sár miatt technikás, döntött egyeneseket és a bukásveszélyes lejtőket is tartalmazó útvonalon hamar megmutatkozott a hegyikerékpárban olimpiai negyedik Blanka kiváló kerékpárkezelése.

A magyar lány két kör után a holland Denise Betsema és Ceylin del Carmen Alvarado társaságában haladt az élen, hármasukra a hatkörös verseny derekára felért Van Empel. Innen előbb Betsema, majd Vas is leszakadt. Alvarado egy elcsúszás miatt vesztett időt, így a toronymagas favorit Van Empel egyedül maradt az élen, és magabiztos versenyzéssel aranyérmet szerzett.

Végeredmény: Fem van Empel 50:25 perc, Ceylin del Carmen Alvarado +22, Vas Blanka +36 mp stb.