2024. szeptember 26., csütörtök

Kővel dobálták a horvát autókat

Egy a megrongált járművek közül (fotó: Ótos András)

Kedden este Újvidéken és környékén több, horvát szurkolók, illetve horvát rendszámtáblás gépkocsik ellen elkövetett támadást is feljegyeztek, a rendőrség gyors nyomozása után még este 10 óra előtt kilenc személyt előállítottak. Közülük öten egy belgrádi rendszámtáblás autóban utaztak.

A kézilabda-mérkőzés utáni időben a huligánok Veternik és Futak térségében a benzinkútnál megálló autókat támadták meg, legalább tizenkettőben kárt okoztak, betörték a szélvédőket és az ablakokat. Egy 34 éves horvát szurkolót elsősegélyben kellett részesíteni az újvidéki kórházban, de nem tartották benn. A huligánok állítólag egy horvát buszt is megdobáltak kövekkel, de a járműn nem keletkezett kár, épségben elérte az országhatárt.

Igor Pavličić polgármester a legerélyesebben elítélte a támadásokat, sajnálja, hogy a huligánok csoportjai szervezetten igyekeznek elrontani a város vendégszeretetének köszönhetően kialakult kitűnő hangulatot. Az esetet Újvidék elleni támadásnak minősítette. Közleményében kitér arra is, hogy a huligánok többsége nem idevalósi, szervezetten jöttek randalírozni a városba, nagy kárt okozva ezzel Újvidéknek és Szerbiának is, amely őszintén igyekszik jószomszédi kapcsolatot kialakítani Horvátországgal: „Sokkal könnyebb rombolni, mint embereket összekötő hidakat építeni” – emlékeztet a polgármester, aki az újvidéki polgárok és a saját nevében bocsánatot kért a megtámadottaktól.

A kődobálásra reagált a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége is, undorral fogadták azt a hírt, hogy egy csoport sovinizmustól fűtött szerbiai személy Veternik és Ruma települések környékén botrányosan viselkedett a mérkőzésről hazafelé tartó horvát szurkolókkal szemben. Hihetetlennek tartják, hogy Szerbiában léteznek olyan erők, amelyek megállíthatják a horvát szurkolók menetoszlopát, baltákkal és botokkal felfegyverkezve, és felgyújthatják a horvát rendszámtáblás autókat. Az ország arra irányuló erőfeszítését, hogy színvonalas Eb-t rendezzen, egy jól szervezett huligáncsoport alig néhány óra leforgása alatt megpróbálta tönkretenni. A szerb szurkolók számára jelentéktelen meccs után a VHDSZ aggódva teszi fel a kérdést: mi lesz akkor, ha a szerb és a horvát csapatok mérkőznek meg egymással, és a belgrádi Arenába tízezer horvát szurkoló érkezik?

Újvidéken pár nappal ezelőtt is megtámadtak és megvertek horvát szurkolókat, akkor egy 30 és egy 47 éves újvidéki férfit tartóztattak le. Bűnvádi feljelentést tettek ellenük, egyiküket házi őrizetbe helyezték. Ebben a támadásban, amely a Spens környékén, a Makszim Gorkij utcában történt, két horvát szurkoló könnyebben megsérült.