2024. július 16., kedd
VÍZILABDA

Élen a Novi Beograd

A férfi vízilabda Bajnokok Ligája B csoportjának negyedik játéknapján a Novi Beograd véget vetett a Brescia győzelmi sorozatának, és átvette a vezetést a tabellán. Az előző szezon elődöntőjéhez hasonlóan ez az összecsapás is izgalmasnak ígérkezett – akkor 14:13-ra nyert a Novi Beograd –, viszont a belgrádi együttes ezúttal még annyi teret sem hagyott az olaszoknak, mint júniusban. Živko Gocić együttese az első pillanattól kőkeményen érvényesítette akaratát, a szoros első nyolc percet követően a nagyszünetben 5:3-ra, majd az utolsó játékrész előtt 9:6-ra vezetett, ahonnan a Bresciának már nem volt visszaút. A győzelemben a belgrádiak brazil kapusának, João Fernandeznek kulcsszerepe volt, hiszen 25 lövésből 16-ot hárított, és 64 százalékos védési mutatóval zárta a mérkőzést.

A B jelű nyolcas két magyar együttese is győzelemmel zárta az évet. A Ferencváros hatalmas küzdelemben nyert a dubrovniki Jug ellen, így a táblázatot tekintve lépéselőnybe került a horvátokkal szemben, míg az OSC a Sabadell skalpját gyűjtötte be, és megkezdte a felzárkózást az élcsoport mögött. A BL küzdelmei január 10–11-én folytatódnak.

Férfi BL, B csoport, 4. forduló: Novi Beograd–Brescia 11:9, FTC–Jug 9:7, Marseille–Spandau 14:7, OSC–Sabadell 9:8. Az állás: 1. Novi Beograd 10, 2. Brescia 9, 3. FTC 9, 4. OSC 5, 5. Jug 4, 6. Marseille 4, 7. Spandau 2, 8. Sabadell 1 pont.

Dušan Mandić akcióban (Fotó: len.eu)

Dušan Mandić akcióban (Fotó: len.eu)

Hazai porondon az I. A és a női liga is a hétközi fordulóval búcsúzik az évtől. A lányoknál a Spartacus elszenvedte első vereségét, a címvédő meggyőző fölénnyel lépett túl Lábadi Sándor együttesén. A Zenta–Vračar találkozót elhalasztották, a forduló többi mérkőzésére pedig ma este kerül sor, akárcsak az I. A liga fel nem sorolt találkozóira.

I. női liga, 5. forduló: Spartacus–Vojvodina 5:24. Az élcsoport: Vojvodina 15, Spartacus 12, C. zvezda 9 pont.

I. A liga, 9. forduló: Sava–Valjevo 14:4, Stari grad–Banjica 12:11, Beograd–ŽAK 13:11. Az élcsoport: Taš 22, Stari grad 20, Zemun, Banjica és Mladost 15 pont.

Szerbia az Egyesült Államokban készül

Az új szövetségi kapitány, Uroš Stevanović kinevezése óta a szerb válogatott először utazik edzőtáborba, illetve szerepel nemzetközi tornán. A nemzeti együttes december 25-én indul az Egyesült Államokba, ahol először Louiseville-ben (december 28–30.), majd Dallasban (január 1–3.) játszik az amerikai és a spanyol válogatottal.

– A spliti Eb óta először készül együtt a csapat, kétfordulós tornát játszunk majd. Jó alakalom lesz ez a gyakorlásra, illetve arra, hogy a játékosok megismerkedjenek az én rendszeremmel és követelményeimmel – nyilatkozta az utazás kapcsán Stevanović.

A válogatott kerete: Branislav Mitrović (Vasas), Lazar Dobožanov (Radnički), Radoslav Filipović (Novi Beograd), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vasas), Radomir Drašović (Novi Beograd), Luka Pljevančić (Radnički), Nemanja Ubović (FTC), Nemanja Vico (Radnički), Đorđe Lazić (Brescia), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Vuk Milojević (C. zvezda), Filip Janković (Radnički), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Ognjen Stojanović (Šabac), Marko Dimitrijević (Partizan) és Vasilije Martinović (Novi Beograd).
Dušan Mandić kihagyja a felkészülést.

Nyitókép: Dušan Mandić akcióban (Fotó: len.eu)