2024. július 16., kedd

Örömmámorban az ukránok, hála Sevcsenkónak

Ungvári tudósítónktól

Miközben a rendező lengyeleknek még nem jött ki a lépés, a társházigazda ukránok a svédek felett aratott diadaltól megrészegültek. Az országban a nemzeti együttes remek kezdése után végre eluralkodni látszik a futball-láz. Nem lehet úgy végigsétálni a nagyvárosok utcáin, de még csak a kisebb településeken sem, hogy az ember fülét ne ütné meg az Eb-vel és Sevcsenkóékkal kapcsolatos sztorizgatás.

Bár az ország politikailag erősen megosztott, a válogatott sikeres rajtja mégis összekovácsolja a jónépet az Oroszországgal határos Kelettől az unióval határos Nyugatig. Ismét bebizonyosodott, a sport, a foci olyan dolgokat képes megoldani, amit a politika soha. Az ellenzék ennek kapcsán máris azt hangoztatja, a regnáló hatalom sietve előre hozott választásokat tart majd az Eb után, hogy annak sikerét és az emberek búfelejtését kihasználva megőrizhesse pozícióját…

Az ukrán szaksajtó, a sportközvélemény – és nem csak az – hatalmasat változott Oleh Blohin szövetségi kapitány együttesének megítélésében. Ehhez elegendő volt Sevcsenko két zseniális megmozdulása. Amíg a kontinenstorna előtt mindenki féltette és előre temette a csapatot, most már továbbjutásról, sőt a négy közé kerülés reális esélyéről beszélnek. A legvérmesebbek szerint a kontinenstorna serlege sem elérhetetlen.

No de ne szaladjunk ennyire előre, előbb a holnap esti francia akadályon kell valahogy túlevickélniük a sárga-kékeknek. Az biztos, a donyecki kilencven percet a 48milliós ország lélegzetvisszafojtva várja. Még jól emlékeznek a két válogatott tavaly őszi donyecki meccsére, amikor a véghajrában lőtt három góllal 4:1-re nyertek a gall kakasok. Az ország keleti iparközpontjának számító nagyvárosban holnap kimenője lesz mindenkinek, erről parlamenti határozat született. A cél, senki se legyen akadályozva a meccsnézésben, a szurkolásban.

A többi válogatott eredményeivel már kevésbé foglalkoznak az ukránok. A vendéglátósok pedig jobbára palira veszik a focituristákat. Naponta emelnek áraikon tíz-húsz százalékot. A nyitány előtt még egy euróért csapolták a sört korsónként, a rajton már másfélért, a második csoportkörhöz érve már kettőt kérnek a folyékony kenyérért, s ismerve az itteni mentalitást, a zárószakaszban lesz az három is. A könnyedebb szórakozásra kapható hölgyek sem múlják alul a csaposokat a tarifasrófolásban…

Ami viszont meglepő, hogy sok meccsen üres széksorokat lehet felfedezni. Ez azért snassz, mert már hetekkel a torna előtt szinte lehetetlenség volt jegyhez jutni. Az egyik, Ungváron szolgálatot teljesítő diplomata mesélte, kapcsolatait is latba vetve próbált tiketthez jutni, ám hiába. Neki is csak azt javasolták, keressen jegyet a feketepiacon.

Beárnyékolják még a kontinenstornát a szurkolói rendbontások is. Ezek többsége ugyan Lengyelországhoz köthető, de Lembergben és Kijevben is történtek incidensek. Ezekből azért kevesebbel is beérnénk.

A várakozásokkal ellentétben Kárpátalját továbbra is elkerülik a turisták, csak néhány átutazó szurkolóval találkozni. A hotelek, vendéglősök hiába reménykedtek, a forgalmuk nem nőtt jelentősen. Csupán a kocsmákban gyűlnek össze sokan, zömében a helyiek, hogy egy korsó sör mellett és jó baráti társaságban szurkoljanak közösen.