2024. szeptember 18., szerda
XIII. TÉLI PARALIMPIA – PEKING

Újabb nagyszabású sportünnep

A Madárfészek Stadionban pénteken magyar idő szerint 13 órakor kezdődött megnyitóval hivatalosan elrajtolt a paralimpia Pekingben. A ceremónián Hszi Csin-ping kínai elnök is megjelent. A viadal legnagyobb csapata a házigazdáké 96 versenyzővel, őket az amerikaiak követik 65 sportolóval. A XIII. téli paralimpiai játékokon 46 ország 560 sportolója méri össze az erejét, ami több is lehetett volna, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság azonban csütörtökön kizárta az Ukrajnát lerohanó Oroszország és a vele szövetséges Fehéroroszország sportolóit, a döntés 83 sportolót érint. A téli paralimpián hat sportág versenyeit rendezik meg: jégkorongban, curlingben, alpesi síben, hódeszkában, sífutásban és sílövészetben osztanak érmeket.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára elmondta, a magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul. Urr hangsúlyozta: a magyar indulóval szemben nincs különösebb elvárás, ezúttal a részvétel a fontos, hogy Magyarország újra ott van a téli paralimpia nemzetei között. A sportoló elmondta: nem tartja fairnek, hogy az oroszok és a fehéroroszok nem vehetnek részt a versenyeken, de „ez van”. A körülményekről szólva kifejtette: szigorú a koronavírus-protokoll, állandóan maszkot kell viselniük, és naponta tesztelik őket. A műhóval belőtt pályát már kipróbálta, mint mondta, jól érezte magát az első csúszás alkalmával.

A magyar küldöttség a megnyitóünnepségen, a zászló Dumity Richárdnál (Fotó: Beta/AP)

A magyar küldöttség a megnyitóünnepségen, a zászló Dumity Richárdnál (Fotó: Beta/AP)

Szerbiát nem képviselik a játékokon, amelynek első hétvégéje után az éremtáblázatot a házigazda Kína vezeti 6 arannyal, 4 ezüsttel és 6 bronzzal. A seregszemle vasárnapig tart.