2024. július 17., szerda

Több pénz jutott a sportra

Elismerésben részesültek a község legeredményesebb klubjai - CSÓKA
A legsikeresebb klubok vezetői: Halid Nebija (Tisza Futballklub), Lengyel Anna (Zlatica Női Röplabdaklub) és Bognár Csaba (Csóka Karateklub) Kormányos László (balról az első) társaságában Idén Csóka község sportklubjainak 3,87millió dinár jutott a költségvetésből, ami csaknem egymillió dinárral több, mint az elmúlt évek juttatásai. Míg a községi költségvetés tervezett bevételei 80 százalékban valósultak meg, a sportklubok az előirányzott pénzkeretet negyven százalékkal túlteljesítették – hangzott el a Csókán csütörtökön este a klubok évzáró találkozóján, amelyet a Művelődési és Oktatási Központ szervezett. A csókai helyi közösség ugyancsak élen jár a sport támogatásában, éves szinten a helyi hozzájárulás 12 százalékát, közel kétmillió dinárt fordítanak a csókai sportegyesületek megsegítésére.

Kormányos László, a MOK igazgatója elmondta, hogy a kluboknak folyósított 13 havi juttatást, a plusz egymillió dinárt a MOK és az önkormányzat közös erővel teremtette elő, Balázs Ferenc alpolgármester hathatós közreműködésének köszönhetően. A község legsikeresebb 2010-es klubja elismerést a Csóka Karateklub érdemelte ki (a pénzjutalmat a klub az idei költségvetéssel már megkapta). Eredményességben a második helyen végzett a padéi Tisza Futballklub, a harmadik legjobb együttesnek járó elismerést az ugyancsak padéi Zlatica Női Röplabdaklub érdemelte ki (felvételünkön a három legjobb klub elnöke látható a MOK igazgatója társaságában).
Mile Čikoš, a MOK sportfelelőse a megjelent sportmunkások és a helyi közösségek képviselői előtt összegezte a sportklubok idei teljesítményét. A községben az egyik legtömegesebb sportegyesület a Csóka Futballklub, amelyben nem kevesebb, mint 140 fiatal rúgja a bőrt a négy különböző korosztályban. A focisták az őszi idényt a 11. helyen fejezték be. A futball egyre népszerűbb Tiszaszentmiklóson is, a helyi Sloga mérkőzéseire egyre többen látogatnak ki, ami a klub jó szereplésével magyarázható. A Sloga az őszi fordulóban az élen végzett a Csóka–Törökkanizsa községi ligában. A padéi Tisza ugyanebben a ligában a második helyen áll, és minden bizonnyal e két klub között fog eldőlni a bajnoki cím sorsa.
A Csóka Kosárlabdaklub idén magasabb versenyfokozatba jutott, a II. szerb liga északi csoportjában küzd a bajnoki pontokért, a ligaküzdelmek még tartanak. A tiszaszentmiklósi Sloga Női Kézilabdaklub két szelekciója a különböző tornákon és barátságos meccseken lép fel, mivel a szövetség a nagybecskereki körzetben érdeklődés hiányában megszüntette a legalacsonyabb versenyfokozatot. A Csóka nevét viselő női röplabdaklub az idéntől az I. Vajdasági Liga északi csoportjában szerepel, ami már túl erősnek bizonyult a fiatal lányok számára. A bajnokság őszi szakaszában sajnos nem nyertek meccset. A padéi Zlatica Női Röplabdaklub a II. Vajdasági Ligában szerepel, és a negyedik helyen áll a kilenc csapat versenyében, ami szép sikernek számít.
A Csóka Asztaliteniszklub női csapata a Szuperligában érdekelt, a zentai lányok mögött a második helyen állnak. A klub második női csapata a Vajdasági Liga északi csoportjában szerepel, az első férficsapat a Vajdasági Ligában az első helyen áll, míg a második csapat a Bánáti Ligában bűvöli a kaucsuklabdát. A tiszaszentmiklósi Sloga Asztaliteniszklub első női csapata az I. szerb ligában versenyez, és a 7. helyen áll, a második csapat pedig a II. szerb ligában küzd. A férficsapat a Bánáti Ligában játszik.
A Csóka Karateklub nagy tömegeket mozgat meg, és minden karateágban jelen van. Idén a shotokanban a legjobb klub címet érdemelte ki a csókai. A Proleter Sakk-klub a II. Vajdasági Ligában versenyez, a községben működik még a feketetói Atléta és a csókai Tisza Body Building Klub, valamint a Zlatica Horgászegyesület.
Az évzáró klubtalálkozón felhívták a sportegyesületek vezetőinek a figyelmét, hogy az új sporttörvénnyel összhangban minden klubot újra be kell jegyeztetni. Az új működési szabályzatok összeállításában jogi és anyagi segítséget nyújt a Művelődési és Oktatási Központ.