2024. július 16., kedd
ATLÉTIKA

Kubáé az első arany

Pénteken fél tízkor a női ötpróbázók 60 méteres gátfutásával elkezdődött a fedett pályás atlétika-világbajnokság Belgrádban. Egy döntőt már az első délelőtti programban is rendeztek, a férfi hármasugrást a kubai Lázaro Martínez nyerte, aki már első kísérletével felírta a végül győztes 17,64 méteres eredményét. Egyedül a portugál Pedro Pichardo jelentett veszélyt a vezetésére, ám az olimpiai bajnok az utolsó két ugráshoz sérülés miatt már oda sem állt, ezzel elfogadva a második helyet.

A női ötpróba és a férfi hétpróba mellett több futószám selejtezői zajlottak, és ez jelentette a végállomást 60 méteren Milana Tirnanićnak, 400 méteren Maja Ćirićnek, 800 méteren Vindics Balázsnak és 3000 méteren Elzan Bibićnek, férfi 400-on viszont Boško Kijanović elődöntőbe jutott.

Pénteken döntött a Nemzetközi Atlétikaszövetség arról, hogy a Gyémánt Liga versenyein sem engedi rajthoz állni az orosz és a fehérorosz versenyzőket „a belátható jövőben”. Eközben pedig már a szerb sportdiplomáciát is kezdi megcsapni a háború szele, a 3000 méterre részvételi jogot szerző amerikai Emmanuel Bor azért nem utazhatott el vb-re, mert hazájának katonasága, ahol ő is szolgál, nem biztonságos országnak minősítette Szerbiát Oroszország el nem ítélése miatt.

Eredmények, férfi hármasugrás: 1. Lázaro Martínez (kubai) 17,64 m, 2. Pedro Pichardo (portugál) 17,46 m, 3. Donald Scott (amerikai) 17,21 m.