2024. szeptember 3., kedd
ÚSZÁS

Phelps legyőzője visszavonul

Kedden bejelentette visszavonulását Joseph Scholling, Szingapúr egyetlen olimpiai bajnoka. Az úszó 2016-ban a riói játékokon vált igazán ismertté, amikor a 100 méteres pillangó döntőjében új olimpiai csúccsal utasította maga mögé a mezőnyt, és zárt az első helyen. Az akkor mindössze 20 éves Scholling mögött hármas holtverseny alakult ki a második helyen, Chad Le Clos és Cseh László mellett a szám korábbi egyeduralkodója, az újkori játékok eddig legsikeresebb versenyzője, Michael Phelps is ezüstérmet szerzett.

„Ideje új fejezetet nyitni, amibe a versenyzés már nem fér bele, ennek ellenére az úszás örökre a részem marad. A sport lehetőséget adott, hogy azzá váljak, aki vagyok, és másokat ösztönözzek álmaik elérésére. Szeretnék új szenvedélyeket felfedezni, új kihívásokkal találkozni, és izgatottan várom, hová vezet ez az új életszakasz” – írta a közösségi oldalán Scholling.

Az olimpiai aranyérem mellett a most 27 éves sportoló a 2015-ös kazanyi és a 2017-es budapesti vb-n szerzett egy-egy ezüstérmet 100 pillén. A visszavonulása ugyan csak most vált hivatalossá, legutóbb azonban még 2022 májusában, a Vietnámban megrendezett Ázsia-játékokon versenyzett.