2024. október 5., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Remco faragott a hátrányán!

Újabb vízválasztó etaphoz érkezett el a Tour mezőnye pénteken, hiszen az első egyéni időfutam volt műsoron, amin jelentősen módosulhatott az összetett verseny élén való helyezkedés, egyúttal sokatmondó időeredmények születhettek a fő favoritok erőállapotát illetően, miközben az előző napi krónikához tartozott, hogy a sprintben második Jasper Philipsent veszélyes helyezkedésért hátrasorolással büntették meg.

A pénteki kronón valószínű volt, hogy a sárga trikóért versenyzők közül kerül ki a győztes, bár akadtak néhányan a korábban rajtolók közül is, akik rendesen odatették magukat. Közülük viszonylag rövid idő alatt hárman váltották egymást a „forró székben”, a svájci Stefan Bisseggert a néhány nappal korábban már etapgyőztes francia Kévin Vauquelin ütötte el a virtuális elsőségtől, őt pedig nem sokkal később a 2019 és 2022 között egyórás világcsúcsot tartó Victor Campenaerts. A belga meglehetősen sokáig trónolt, de az összetett favoritok végül az ötödik helyig taszították, amikor gyorsan záporoztak az eredményeik. Először Primož Roglič javította meg a legjobb időt, majd a címvédő Jonas Vingegaard csupán három másodperccel maradt el egykori csapattársától. Utolsó előttiként Remco Evenepoel futott be, egyedüliként 29 perc alatti időt repesztve, amivel megnyerte a versenyt, az utolsóként célba érő, sárga trikós Tadej Pogačar kapott tőle 12 másodpercet.

A verseny első hete roppant izgalmasnak ígérkező etapokkal zárul, szombaton számos rövid emelkedő vár a bringásokra, ami rendesen szétrázhatja a mezőnyt, és jó esélyt teremthet a szökés számára. Vasárnap még nagyobb parádéra van kilátás, a Troyes környéki résztávon a kisebb kaptatók mellett a földutas szektorok is főszerepben lesznek.

Tour de France, 7. szakasz (Nuits-Saint-Georges–Gevrey-Chambertin, 25,3 km, egyéni időfutam): Remco Evenepoel 28:52 perc, Tadej Pogačar +12, Primož Roglič +34, Jonas Vingegaard +37, Victor Campenaerts +52 mp stb. Az összetett állása: Pogačar 27:16:23 óra, Evenepoel +33 mp, Vingegaard +1:15, Roglič +1:36, Juan Ayuso +2:16 perc stb.

 

Nyitókép: Remco Evenepoel a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót viseli (Fotó: Beta/AP)