2024. október 7., hétfő
ATLÉTIKA

Világcsúcs női magasugrásban!

Nem sok olyan emlékezetes világrekord marad már a világon, mint Sztefka Kosztadinova magasugrónő csúcsa volt 1987-ből, amikor a kiváló atléta a római világbajnokságon 209 centimétert ugrott át. Az 1996-ban Atlantában olimpiai bajnok karrierje során számos világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, egyik legemlékezetesebb pedig az volt, amikor néhány hónappal a fia születése után megnyerte az 1995-ös vb-t. Kosztadinova összesen hét világcsúcsot döntött meg, és a mi napig tartja azt a csúcsot, hogy összesen 197 alkalommal ugrott 200 centinél magasabbat.

Nos, minden csúcsot egyszer megdöntenek. Ez történt vasárnap a Gyémánt Liga párizsi állomásán, ahová azért nem az olimpiára készülő csúcselit nevezett be, de az ukrán Jaroszlava Mahucsik igen, és amikor már nem volt teher a vállán, megpróbálkozott a 210 centis világcsúccsal, és egy gyönyörű próbálkozással át is ugrotta azt! Az idén szeptember 19-én még csak 23 éves versenyző három évvel ezelőtt „csak” olimpiai bronzig jutott, de formáját tekintve az arany is meglesz a világ- és Európa-bajnoki címei mellett. A versenyen indult a szerb Angelina Topić, ismét megugrotta a szerbiai csúcsot jelentő 198-at, megpróbálkozott a 201-gyel is, de azt leverte, ennek ellenére a harmadik helyen zárta a megmérettetést. Ott volt Párizsban a távolugró Ivana Španović és Milica Gardašević is, de ők nem alkottak maradandót, hiszen a világbajnok Španović idei első versenyén csak 617 centit ugrott, és a 9. lett, Gardašević 654-es kísérlete pedig a 8. helyre volt elég.

A versenyen még egy világcsúcs született egy olyan versenyzőtől, aki szintén a közelmúltban adott életet gyermekének. A kenyai Faith Kipyegon megdöntötte a női 1500 méteres síkfutás eddigi saját rekordját. A kétszeres olimpiai és világbajnok afrikai atléta 3:49,04 perc alatt teljesítette a távot, ez hét századdal jobb, mint az előző csúcs, amelyet tavaly júniusban állított fel.

A győztesek, férfiak, 200 m: Alexander Ogando (dominikai) 19,98. 800 m: Djamel Sedjati (algériai) 1:41,56. 110 m gát: Sasha Zhoya (francia) 13,15. 400 m gát: Alison dos Santos (brazil) 47,78. 3000 m akadály: Abrham Sime (etióp) 8:02,36. Rúdugrás: Armand Duplantis (svéd) 6,00. Gerelyhajítás: Julian Weber (német) 85,91.

Nők, 100 m: Patrizia van der Weken (luxemburgi) 11,06. 400 m: Marileidy Paulino (dominikai) 49,20 mp. 1500 m: Faith Kipyegon (kenyai) 3:49,04 – világcsúcs. 3000 m akadály: Mutile Winfred Yavi (bahreini) 9:03,68. Távolugrás: Larissa Iapichino (olasz) 6,82. Magasugrás: Jaroszlava Mahucsik (ukrán) 2,10 – világcsúcs. Diszkoszvetés: Valarie Allman (amerikai) 68,07.

RANGOS VERSENY GYULÁN
Olimpiai szintű verseny lesz a mai Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, amelyen 47 ország sportolói állnak rajthoz – jelentették be a szervezők a viadal hétfői sajtótájékoztatóján. Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke felidézte, hogy a Gyulai István Memorialt – amelynek ez már a 14. kiírása – 11. alkalommal rendezik meg Székesfehérváron, mert „a sportok királynője és a királyok városa között megbonthatatlannak tűnik a kapcsolat”. Megjegyezte, hogy a régió legjobb versenyét bonyolítják le évek óta, miközben a viadalnak már a világban is van neve.

Spiriev Attila sportigazgató elmondta, az előzetesen bejelentett sztárok közül egyedül a 110 méteres gátfutásra nevező s a legutóbbi három világbajnokságot megnyerő amerikai Grant Holloway nem vesz részt a versenyen. Kiemelte, hogy női 100 méter gáton a Puerto Ricó-i olimpiai bajnok Jasmine Camacho-Quinn mellett a bahamai Devynne Charlton, az amerikai Nia Ali és az Eb-ezüstérmes Kozák Luca is rajthoz áll. Férfi 100 méteren ott lesz a mezőnyben a háromszoros Gyulai Memorial-győztes, dél-afrikai Akani Simbine, a tavalyi vb-ezüstérmes botswanai Letsile Tebogo, valamint a világ jelenlegi leggyorsabb embere, a 9,77-es idővel rendelkező jamaicai Kishen Thomson. Kalapácsvetésben a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Halász Bence a tavalyi világbajnok kanadai Ethan Katzberggel, a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és a szintén lengyel Pawel Fajdekkel mérheti össze erejét. Távolugrásban a görögök olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Miltiadisz Tentoglu három jamaicai klasszissal versenghet, hiszen nevezett a 2019-ben világbajnok Tajay Gayle, a tavalyi budapesti vb-n ezüstérmes Wayne Pinnock és az idei glasgow-i fedett vb-n harmadik Carey McLeod is.

A diszkoszvetés mezőnyében ott lesz a világcsúcstartó litván Mykolas Alekna, a 2022-es világbajnok szlovén Kristjan Čeh, valamint a legutóbbi olimpián aranyérmes svéd Daniel Stahl. A súlylökés az olaszok újdonsült Európa-bajnoka, Leonardo Fabbri és a 2017-ben Londonban vb-címet nyert új-zélandi Tom Walsh nagy versengését hozhatja. Magasugrásban rajthoz áll az olimpiai, világ- és Európa-bajnok olasz Gianmarco Tamberi, míg 400 méteren visszatér a verseny csúcstartója, a tokiói olimpia bajnoka, világbajnok, ötszörös Gyulai Memorial-győztes bahamai Steven Gardiner.