2024. július 17., szerda
PÁRIZS 2024

A fővárosban az olimpiai láng

Megérkezett Párizsba az olimpiai láng. A fáklyaváltó tagjai a hétvégén érték el Párizst, a láng vasárnap éjszaka a városházán „pihent”, hogy aztán másnap észak és a Montmartre, valamint a Moulin Rouge felé vegye az útját. Utóbbi helyszínen a világ egyik leghíresebb mulatójának táncosai a védjegyükké vált kánkánnal fogadták a lángot. A váltó ellátogatott a Porte de la Chapelle Arénához is, amely az egyetlen, kifejezetten erre az olimpiára épült létesítménye a francia fővárosnak. A láng a Diadalív, a Roland Garros és a Champs-Élysées érintésével, majd a Szajna fölött átmetrózva „felment” az Eiffel-toronyba is. Útközben több kiválóság kezében volt a fáklya, végül a Köztársaság téren álló kandelábert Nikola Karabatić, a franciák olimpia után visszavonuló kézilabdasztárja gyújtotta meg.

Az olimpiai lángot a hagyományoknak megfelelően április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg, s először Görögországon belül mintegy 5000 kilométert tett meg. Április 26-án Athénban adták át a párizsi olimpia szervezőinek, majd másnap emelték a háromárbócos Belém fedélzetére. A Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Dél-Franciaországba, Marseille-be, ahonnan futók ezrei vitték és viszik az olimpia helyszínére.

LOS ANGELES 2028

ADOMÁNYGYŰJTÉS
Az Egyesült Államok olimpiai csapata felpörgeti az adománygyűjtést, amelynek célja, hogy 500 millió dollár összejöjjön a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokra. A szervezet a jövő pénteken kezdődő párizsi olimpia miatt megnőtt érdeklődést igyekszik kihasználni, és a remények szerint csaknem 800 amerikai sportoló juthatna így támogatáshoz a következő négy esztendőben.

A legtöbb olimpiai küldöttségtől eltérően az USA csapata nem kap állami támogatást, főként adománygyűjtésre – ez a költségvetés 12 százalékát tette ki 2022-ben –, szponzorálásra (50 százalék), valamint a közvetítési jogdíjakra támaszkodik, ez utóbbi az NBC-től érkezett 37 százalékos aránnyal.

A fő adománygyűjtő szervezetként létrehozott alapítvány (USOPF) vezetője, Christine Walshe kiemelte, az amerikai sportolók 57 százaléka 50 000 dollárt vagy kevesebbet keres évente, így támogatásra és ösztönzésre van szüksége ahhoz, hogy a sportágában maradhasson.

Az LA2028 szervezőbizottsággal is együttműködő alapítványhoz befolyó összeget szigorúan olyan programokra szánják, amelyek három területen – egészségügy/wellness, sportteljesítmény fokozására alkalmas innováció, valamint bevétel – segítik a sportolók pályafutását.

 

Nyitókép: A Diadalív alatt is elhaladt az olimpiai láng (Fotó: Beta/AP)