2024. július 23., kedd
KAJAK-KENU

Dragosavljević a vb-n is bizonyított

Strahinja Dragosavljević a júniusi pozsonyi Európa-bajnokságot követően a múlt heti, Plovdivban rendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon is remekelt, a palánkai versenyző két érmet szerzett a legjobb korosztályos versenyzőket felvonultató viadalon. A mindössze 18 éves kajakos tehetségét és erejét mutatja, hogy első érmét nem is a juniorok, hanem az U23-asok mezőnyében szerezte a vb-n: Dina Baceljjel másodikként értek célba a mix kettesek 500 méteres döntőjében.

A szerb egységet csak a németek előzték meg, míg a Kozma Barnabás, Dráviczki Dóra duó a harmadik helyen ért célba. Dragosavljević aztán saját korosztályában Veljko Vješticával az oldalán „javított”. A páros az Eb-n elsőként haladt át a célvonalon az 500 méteres olimpiai számban, ezúttal pedig ezüstérmesek lettek. Igaz, a lengyel fővárosban a Samu Péter és Hidvégi Zalán alkotta duó nem állt rajthoz, Bulgáriában viszont címvédőhöz méltó versenyzéssel rukkoltak elő a magyar fiúk – esélyt sem adtak a többieknek, több mint két másodpercet vertek Dragosavljevićékre. A dobogóra még az olaszok fértek fel.

A vajdasági magyar versenyzők közül az U23-as zentai Gere Katalin 500-on két B döntőt evezett, egyéniben a 7., ketteseben Baceljjel a 4. lett. A junioroknál a bezdáni Horvát Zsófi a négyes tagjaként összelapátolt egy 8. helyet, egyesben és kettesben (Jana Sarićtyal) megnyerte a B döntőt. A magyarkanizsai Ladányi Lídia számára 1000 méteren az elődöntő jelentette a végállomást.
A magyar válogatott pazar vb-t zárt, 9 arany-, 14 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek a versenyzők.