2024. október 13., vasárnap

Zdravitas az iskolában

Az oktatási minisztérium értesítette az iskolákat az új információs rendszer, a Zdravitas bevezetésével járó kötelezettségekről, amely az általános iskola harmadik osztályától a középiskola végéig figyeli a tanulók motorikus képességeit. Ez sok vitát kavart mind a pedagógusok, mind a szülők körében.

A Szerb Testnevelési és Sportprofesszorok Szövetsége kifejti: a Zdravitas a tanulók biológiai fejlődésének és motorikus képességeinek fejlődését figyelő szoftver, amely 2017-ben került be a tanítási és tanulási programba. Az oktatási minisztérium terve szerint a programban rögzítésre kerül a diákok magassága, súlya, testtömeg-indexe. Mérik majd az aerob képességeket is, valamint azt, hogy a gyerek mekkorát ugrott, hány másodpercig futott le egy bizonyos távot, hány felülést tudott megcsinálni.

– A Zdravitas tulajdonképpen egy adminisztratív és nyilvános portál, amely elsősorban az egészségnevelés oktatásával foglalkozó tanárok informatikai támogatását jelenti, de küldetése, hogy a tanulókat ténylegesen megismertesse néhány egészséges szokással és ösztönözze a fizikai aktivitásokra, saját egészségük érdekében – magyarázta Ivana Milanović, a Belgrádi Egyetem Sport- és Testnevelési Karának egyetemi tanára.

Az új program napok óta tartó vitához vezetett. A Szerbiai Pedagógusszövetség kutatása szerint a megkérdezett professzorok csaknem 90 százaléka ellenzi az adatbevitelnek ezt a módját.

– Amikor az iskolai adminisztráció csökkentéséről beszélnek, ahelyett, hogy valamivel kevesebbet kapnánk, kaptunk egy újabb platformot, ahol adatokat kell megadnunk diákjainkról. A válaszadók csaknem 90 százaléka ellenzi a diákokra vonatkozó adatok bevitelének ezt a módját, annak ellenére, hogy az elmúlt 30 évben a tanítási és tanulási program kötelez bennünket arra, hogy a tanév elején és végén mérjük a tanulók fizikai és egészségi állapotát – mondja Suzana Mijušković a Szerb Tanáregyesület tagja.

A Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezete arra kíváncsi, hogy a tanulók és szüleik személyes adatainak megadása sérti-e a személyes adatok védelméről szóló törvényt.

– Nem egészségügyi paraméterekről vagy bármilyen bizalmas adatról van szó, hanem arról, hogy mi a fontos számunkra, mégpedig az, hogy figyelemmel kísérjük nemzetünk fejlődését mindebből a szempontból – mutat rá Ivana Milanović.

A Zdravitas első adatai csak öt év múlva lesznek láthatóak. Az eddig meglévő adatok aggasztóak. A Batut Intézet öt évvel ezelőtti kutatása kimutatta, hogy Szerbiában minden nyolcadik gyerek elhízott. A játék, futás és társasági élet helyett telefonozással eltöltött órák megnehezítették a labdadobás és a fáramászás egykori egyértelműségét.

Nyitókép: Pixabay.com