2024. július 16., kedd
ATLÉTIKA

A harmadik legjobb gátfutóidő

Vasárnap rendezték a New York Nagydíj nevű atlétikaversenyt, amely elsősorban az amerikai kontinens sportolói számára jelent fontos állomást, és csak a másodvonalú, arany besorolású Continental Tour menetrendjének része, így alapesetben nem is tartana számot fokozott világszintű érdeklődésre. Hacsak egy kimagasló eredmény nem születik, mint ahogy történt az most 110 méteres férfi gátfutásban, ahol Devon Allen úgy hagyta faképnél a világbajnok Grant Hollowayt, hogy eközben 12,84 másodperces időt ért el, ami minden idők harmadik legjobbja ebben a számban. A világcsúcsot Aries Merritt 2012-ben futotta 12,80-nal, a listán pedig Holloway egy tavalyi futása a második 12,81-gyel. A 27 éves Allen karrierjének egy különös szakaszában jegyezte ezt a kimagasló eredményt, hiszen nemrég döntötte el, hogy háttérbe helyezi az atlétikát, és a következő szezontól a Philadelphia amerikaifutball-csapatához csatlakozik.

Adriana új egyéni csúcsa

A Mitrovicán zajló felnőtt vajdasági bajnokságon a gerelyhajításban győztes Világos Adriana tovább javította egyéni legjobbját, ami immár 62,76 méter, ezzel pedig a felnőttek augusztusi, müncheni Európa-bajnokságának kvalifikációs szintjeként megszabott 62,5 métert is túldobta. Ezen a vajdasági eseményen, a világ figyelmétől távol kísérletezett első alkalommal Ivana Vuleta Španović a hármasugrással – itt győzelmet érő 13,80-as eredményével a tavalyi olimpia selejtezőjében a 22. helyen végzett volna.

Eközben Adriana mellett a Zentai Atlétikai Klub egy másik feltörekvő gerelyhajítója is remekelt a hétvégén, Bácsi Virág ugyanis a Barban rendezett junior-Balkán-bajnokságon 47,48 méterrel lett második. A montenegrói eseményen a szerbiai versenyzők 12 érmet szereztek, a magasugrásban nemrég U16-os világcsúcsot jegyző Angelina Topić ezúttal öt centivel kisebbet ugorva, 1,90-nel nyert.

A szintén a hétvégén a svédországi Sollentunában rendezett, bronz besorolású versenyen dobókörbe lépett a formáját az idei világversenyekig visszanyerni készülő Márton Anita is, aki 17,98 méteres lökésével a negyedik helyen zárt, nem sokkal elmaradva idei legjobbjától.