2024. július 16., kedd
ATLÉTIKA – U18-AS EB

Az arany megvan, az új rekord nincs

Az elmúlt pár hónap eredményei már egyértelműen mutatták, hogy Angelina Topić a junior korosztály legjobbja női magasugrásban, az U18-as atlétika-Európa-bajnokságon most megszerzett aranyérme után pedig már papírja is van erről. A Jeruzsálemben zajló tornán a 16 éves szerb lányt a legtovább a német Johanna Göring üldözte, de ő is csak 188 centiméterig jutott. Topić a 192 cm teljesítésével győzött, majd kétszer még kísérletet tett a 197 cm-es magasságra annak reményében, hogy tovább javíthatja az ifjúsági világcsúcsot, amit jelenleg ötödmagával tart, ám nem tudta átvinni a lécet. A szerb csapat első aranyérmét így is megszerezte az Eb-n azt követően, hogy Teodora Boberić és Natalija Dragojević hármasugrásban a dobogó két alsóbbik fokát szerezték meg a francia Clémence Rougier mögött.

Magyarország fiataljai egyelőre az ezüstérmeket halmozzák, ebben a pozícióban végzett Kovács Árpád 400 méteren, Viszkeleti Villő kalapácsvetésben és Kriszt Sarolta hétpróbában.

Topić a Sportski žurnalnak azt mondta, komoly nyomással kellett megküzdenie amiatt, hogy most először érkezett favoritként egy ilyen rangos versenyre. Ennél pedig már csak nagyobb megmérettetései lesznek: augusztusban az U20-as vb Caliban, majd pedig a felnőtt-Európa-bajnokság Münchenben. A hírek szerint a jövő héten Eugene-ben startoló felnőtt-világbajnokságon is részt vett volna, ám az Egyesült Államokba való belépéshez továbbra is Covid-vakcinát kérnek, emiatt nem tud elutazni. Hasonló okokból marad le az év legrangosabb atlétikaversenyéről a férfi súlylökés élvonalába tartozó két másik szerbiai, Armin Sinančević és Asmir Kolašinac is.