2024. július 16., kedd
ATLÉTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, EUGENE

Hetvenezer dollár a győzteseknek

Megemelte a szabadtéri világbajnokság pénzdíjait a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA): Eugene-ben 70 000 dollár jár az aranyérmeseknek. A másodikok 35 000, míg a harmadikok 22 000 dollárt kapnak, számonként az első nyolc helyezettnek jár prémium. A váltókban a győztes csapat 80 000 dolláron osztozhat, a második 40 000-et, a harmadik pedig 20 000-et vihet haza. A világcsúcs további 100 000 dolláros jutalmat jelent. „Az orosz szövetségre a doppingolás miatt kiszabott büntetés biztosította az alapot, hogy nagyobb pénzdíjat fizethessünk a mostani világbajnokságon és jövőre Budapesten is” – áll a WA közleményében.

A mi időnk szerint tegnap este megkezdődött vb pénzdíjazása így összesen 8 498 000 dollár lesz.

Omanyala mégis indulhat (?)

Csütörtök délelőtt még úgy tűnt, hogy Ferdinand Omanyala Afrika-csúcs-tartó sprinter vízumproblémák miatt nem indulhat a eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon, délután mégis repülőgépre szállt, abban a reményben, hogy ott lehetett a férfi 100 méter előfutamának rajtjánál. A 26 éves kenyai vágtázó korábban ügynökén keresztül közölte, hogy nem kapta meg időben a beutazási engedélyt az Egyesült Államokba, ezért ki kell hagynia a vb-t, később viszont Twitter-oldalán arról értesítette rajongóit, hogy elutazik Eugene-be. „Fel a következő oregoni járatra – írta a vágtázó. – Bízom benne, hogy versenyezhetek.”

Omanyala tavaly szeptemberben 9,77 másodpercre javította a férfi 100 méter Afrika-csúcsát, előtte Tokióban – első kenyaiként – elődöntőt futott az olimpián, idén pedig megnyerte az Afrika-bajnokságot.