2024. július 16., kedd
XVIII. ATLÉTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, EUGENE

Kerley a világ leggyorsabb embere

Halász Bence egyéni csúccsal sem dobogós – Allyson Felix bronzéremmel köszönt el – Tentoglut a legvégén lepték meg

Közép-európai idő szerint a péntek kora esti órákban eljött a pillanat, amire a kelleténél egy évvel többet vártunk: az egyesült államokbeli Oregonban elstartolt 2022 legnagyobb sporteseménye, az atlétika-világbajnokság! A hétvége során ki is osztották az első nyolc aranyérmet a tíznapos torna során gazdájára váró 49-ből, és már a legelső jelezte, hogy talán minden eddiginél változatosabb vb áll előttünk, hiszen női 20 kilométeres gyaloglásban a győztes Kimberly García León rögtön egy arannyal szerezte meg Peru történetének legelső világbajnoki atlétikaérmét.

Olyan számok is kerültek az első hétvégére, amelyektől előzetesen is várni lehetett az érzelmes történeteket. Ilyen volt a csapatonként két férfi és két női versenyzővel futott 4×400-as vegyes váltó, amelyet a karrierjét idén lezáró Allyson Felix utolsó világbajnoki szerepléseként harangoztak be. A 36 éves amerikai rekordernek végül nem jött össze a 14. világbajnoki arany, a 19. érem azonban igen: bár a másodikként futó Felix nagy előnyben kapta meg a botot Elija Godwintól, a kör végére mégis lehagyta őt a dominikai Marileidy Paulino, majd a férfiak által futott harmadik kör után ugyanez ismétlődött meg, ezúttal Kennedy Simonnal, akit az utolsó métereken a nagyot hajrázó Femke Bol is elcsípett a hollandok ezüstjéért. Győztes a Dominikai Köztársaság, az olimpiai bajnok lengyelek viszont csak negyedikként értek be az első nap főattrakcióján.

A szombat a férfi sprinterekről szólt: a fő esélyesek többsége simán vette a 100 méter két selejtezős körét, leszámítva az élvonalba tavaly berobbant kenyai Ferdinand Omanyalát, aki vízumgondok miatt csak pár órával első futama előtt érkezett meg a helyszínre, majd elvérzett az elődöntőben, na meg az olasz Marcell Jacobst, az olimpiai bajnok ugyanis combsérülés miatt lépett vissza a második forduló előtt. A fináléban akár a négyes amerikai elsőség is elképzelhetőnek tűnt, végül az első három helyet hozták el a hazaiak. A legjobban startoló címvédő Chris Coleman csak hatodik lett, három honfitársa, Fred Kerley, Marvin Bracy és Trayvon Bromell azonban két századon belül bólintottak a célba, a célfotó pedig Kerley győzelmét erősítette meg.

Új világbajnokot avattak az első számú atlétikaszámban (Fotó: Beta/AP)

Új világbajnokot avattak az első számú atlétikaszámban (Fotó: Beta/AP)

A legrövidebb mellett a leghosszabb stadionos táv is feszült végjátékot hozott, női 10 000 méteren a három legfőbb esélyes, Letesenbet Gidey, Hellen Obiri és Sifan Hassan egymás mellett fordultak rá az utolsó egyenesre: végül Gidey az élen tudott maradni, Hassan viszont az éremről is lecsúszott.

Az egész tornát a férfi kalapácsvetők selejtezője nyitotta, ahol Halász Bence egyetlen kísérlettel megdobta a döntős szintet, majd a szombati fináléban a harmadik dobással teljesítette fő célját, 80,15 métert dobva átlépte a határt, amit hosszú ideje üldözött. Mégsem volt teljesen elégedett, hiszen a rendkívül erős mezőnyben ez is csak ötödik helyet ért a három évvel ezelőtti bronzérmesnek, miközben Paweł Fajdek és Wojciech Nowicki kettős elsőséget szállított a lengyeleknek. Fajdek zsinórban ötödik vb-címével rekordot állított be, hiszen ilyenre előtte csak a rúdugró Szergej Bubka volt képes. A lengyel viszont többre vágyik, hétszeres világbajnok szeretne lenni, amit egyazon számban még senki nem ért el.

Halász Bence először dobott 80 méter felett (Fotó: Beta/AP)

Halász Bence először dobott 80 méter felett (Fotó: Beta/AP)

Borult viszont a papírforma férfi távolugrásban, és nem is feltétlen azzal, hogy a címvédő Tajay Gayle sérüléssel bajlódva már a selejtezőben kihullott. Minden simának tűnt az olimpiai bajnok Miltiadesz Tentoglu számára, aki rendkívül kiegyensúlyozottan öt ugrást is 8,20 és 8,32 centiméter között jegyzett, és mindegyik jobb volt bármelyik ellenfeléénél – egészen az utolsó körig, amikor az addig ötödik kínai Csia-nan Vang 8,36 centiméteren landolt, ezzel elcsenve az aranyat a görög orra elől.

Eredmények, férfiak, 100 m: 1. Fred Kerley (amerikai) 9,86 másodperc, 2. Marvin Bracy (amerikai), 9,88, 3. Trayvon Bromell (amerikai) 9,88. 20 km gyaloglás: 1. Tosikazu Jamanisi (japán) 1:19:07 óra, 2. Koki Ikeda (japán) 1:19:14, 3. Perseus Karlström (svéd) 1:19:18. Távolugrás: Csia-nan Vang (kínai) 8,36 m, 2. Miltiadesz Tentoglu (görög) 8,32 m, 3. Simon Ehammer (svájci) 8,16 m. Kalapácsvetés: 1. Paweł Fajdek (lengyel) 81,98 m, 2. Wojciech Nowicki (lengyel) 81,03 m, 3. Eivind Henriksen (norvég) 80,87 m, … 5. Halász Bence 80,15 m. Nők, 10 000 m: 1. Letesenbet Gidey (etióp) 30:09,94 perc, 2. Hellen Obiri (kenyai) 30:10,02, 3. Margaret Kipkemboi (kenyai) 30:10,07. 20 km gyaloglás: 1. Kimberly García León (perui) 1:26:58 óra, 2. Katarzyna Zdziebło (lengyel) 1:27:31, 3. Csie-jang Sencsie (kínai) 1:27:56. Súlylökés: 1. Chase Ealey (amerikai) 20,49 m, 2. Li-csiao Kung (kínai) 20,39 m, 3. Jessica Schilder (holland) 19,77 m. Vegyes, 4×400 m: 1. Dominikai Köztársaság 3:09,82 perc, 2. Hollandia 3:09,90, 3. USA 3:10,16.

A 400 méter királynőjét utoljára láttuk világbajnokságon (Fotó: Beta/AP)

A 400 méter királynőjét utoljára láttuk világbajnokságon (Fotó: Beta/AP)