2024. július 16., kedd
XVIII. ATLÉTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, EUGENE

Elmaradt a norvég ünnep

A világbajnokság keddi versenynapja során szinte fel sem tűnt, hogy csupán négy aranyérmet osztottak ki, hiszen a döntők közül három is emlékezetes fordulatokkal szolgált. A nap hangulatát a dupla norvég siker lehetősége alapozta meg, hiszen este az ország két sztárfutójának, Jakob Ingebrigtsennek 1500 méteren, Karsten Warholmnak pedig 400 méter gáton volt jó esélye arra, hogy behúzzák az aranyat – végül azonban mindkettő elmaradt. 1500-on az tűnt a fő kérdésnek, hogy Ingebrigtsen ki tudja-e taktikázni a két kenyait, Timothy Cheruiyotot és Abel Kipsangot, végül azonban váratlan kihívót kapott. A brit Jake Wightman, aki az olimpián csak tizedik volt, az utolsó kör felénél átvette a vezetést a norvégtól, és előnyét a célig megtartotta, hatalmas meglepetést keltve ezzel – aminél talán csak az volt furcsább, hogy az első öt helyen európai futó ért be, a kenyaiak csupán a 6–7. helyezettek lettek.

Wightman maga sem hitte el, hogy egy ilyen mezőnyben győzni tudott (Fotó: Beta/AP)

Wightman maga sem hitte el, hogy egy ilyen mezőnyben győzni tudott (Fotó: Beta/AP)

Ingebrigtsen ezüstje maradt az egyetlen norvég érem, hiszen az igazi dráma pár perccel később Warholmot érte utol. A világcsúcstartó norvég formája kérdéses volt, hiszen az elmúlt tíz hónapban csak egy versenyen indult, a rabati Gyémánt Ligán, ahol a legelső gátnál megsérült. Ezúttal tovább jutott ennél, de csak a nyolcadikig: odáig ő vezetett, ám megbotlott a gátban, ami a célegyenesre olyannyira visszavetette a tempóját, hogy csak hetedikként kocogott be. Az idén nagyot előrelépő Alison Dos Santost talán enélkül is nehéz lett volna legyőznie, a brazil ugyanis Rai Benjaminnak sem esélyt adva a valaha volt harmadik legjobb idővel nyert, aminél csak a tokiói döntőben futottak gyorsabban.

A női magasugrástól előzetesen kevesen vártak tűzijátékot, hiszen idén eddig mindössze ketten ugorták meg a két métert, Jaroszlava Mahucsik pedig egyértelmű favoritként érkezett, a történések viszont rácáfoltak a papírformára. Rajta kívül honfitársa, Irina Gerascsenko, az ausztrál Eleanor Patterson és az olasz Elena Vallortigara is sikerrel vette a 2,00-t, ráadásul ekkor egyedüli hibátlanként utóbbi vezetett. A 2,02-t aztán már csak Mahucsik és Patterson vitte át, ám mivel az ukrán itt egyet rontott, a szezon legnagyobb ugrására lett volna szüksége a győzelemhez. A 2,04 aztán egyiküknek sem sikerült, így ausztrál győztest avattak a számban.

Mindezek fényében kifejezetten drámamentesen alakult a férfi diszkoszvetők versenye, ahol az idén domináló Kristjan Čeh közel kétméteres előnnyel nyert, míg a 19 éves Mykolas Alekna ezüstöt szerzett első felnőtt világbajnoki fellépésén.

A nap további jelentős történése az is, hogy a 100 méter friss világbajnoka, Fred Kerley már biztosan nem tudja megcsinálni a sprintduplát, hiszen a cél előtt nem sokkal begörcsölt, így kiesett a 200 méter elődöntőjében. A szám férfi és női fináléját holnap hajnalban rendezik.

Eredmények, férfiak 1500 m: 1. Jake Wightman (brit) 3:29,23 perc, 2. Jakob Ingebrigtsen (norvég) 3:29,47, 3. Mohamed Katir (spanyol) 3:29,90. 400 m gát: 1. Alison Dos Santos (brazil) 46,29 másodperc, 2. Rai Benjamin (amerikai) 46,89, 3. Trevor Bassitt (amerikai) 47,39. Diszkoszvetés: 1. Kristjan Čeh (szlovén) 71,13 m, 2. Mykolas Alekna (litván) 69,27 m, 3. Andrius Gudžius (litván) 67,55 m. Nők, magasugrás: 1. Eleanor Patterson (ausztrál) 2,02 m, 2. Jaroszlava Mahucsik (ukrán) 2,02, 3. Elena Vallortigara (olasz) 2,00 m.