2024. július 16., kedd
OLIMPIA

Kihirdették az amerikai kosárválogatottat

Gregg Popovich, az amerikai férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 12 fős szűkített olimpiai keretét, amelyben nem szerepel James Harden. A Brooklyn Nets sztárja benne lett volna a csapatban, ám a héten jelezte, hogy a mostani rájátszásban térdínsérüléssel játszott, s fájdalmai miatt nem tudja vállalni a játékot. A csapat legnagyobb sztárja így egyértelműen Harden brooklyni csapattársa, Kevin Durant lesz, aki 2012-es és 2016-os olimpián aranyérmes nemzeti együttesnek is az erőssége volt. Mellette Bradley Beal (Washington Wizards), Bam Adebayo (Miami Heat), Jrue Holiday, Khris Middleton (Milwaukee Bucks), Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Kevin Love (Cleveland Cavaliers), Devin Booker (Phoenix Suns), Draymond Green (Golden State Warriors), Jayson Tatum (Boston Celtics), Zach LaVine (Chicago Bulls) és Jerami Grant (Detroit Pistons) került be a csapatba. Popovich dolgát nehezíti, hogy a pandémia miatt későn kezdődött szezon jelenleg is tart, a rájátszás legkésőbb július 22-én zárul, mindössze egy nappal az olimpia megnyitója előtt, a keretből pedig három kosaras, Holiday, Middleton és Booker még érdekelt csapatával a playoffban.

A hatodik olimpiájára készül

Andrew Hoy bekerült a Tokióban induló ausztrál lovastusacsapatba, így nyolcadik olimpiájára készülhet. A háromszoros ötkarikás aranyérmes, 62 éves sportoló – aki Rióban és Pekingben nem volt ott – az ötkarikás játékok történetének 13. sportolója, egyúttal Ausztráliában az első, aki nyolc olimpián indul. Hoy 1984-ben, Los Angelesben volt először az ausztrál csapat tagja, akkor 25 évesen szerepelt a nyári játékokon, most pedig a mindenkori legidősebb ausztrál sportolóként vesz majd részt az olimpián. „Soha nem volt tervben a rekorddöntés. Én csak egy egyszerű vidéki srác vagyok Culcarinból, aki imádja a lovakat, és aki szenvedélyesen szereti a sportot” – mondta a lovas, aki a japán fővárosban Vassily de Lassos nyergében ül majd. Hoy Szöulban, Barcelonában, Atlantában, Sydney-ben, Athénban és Londonban is ott volt, lovastusában csapatban három aranyérmet (1992, 1996, 2000) nyert, egyéniben Sydney-ben második volt. Az olimpiai szereplési rekordot egy másik lovas, a kanadai Ian Millar tartja, aki 1972 és 2012 között összesen tízszer szerepelhetett ötkarikás játékokon.

Paltrinieri mononukleózisban szenved

Egy hónappal a tokiói játékok rajtja előtt mononukleózisban szenved az olasz Gregorio Paltrinieri, az 1500 méteres gyorsúszás olimpiai címvédője. A 26 éves úszónak enyhe tünetei vannak ugyan, de felkészülését nagymértékben befolyásolja az egészségi állapota. Paolo Barelli, az olasz szövetség elnöke elmondása szerint a szövetség orvosai figyelemmel követik az állapotát, így a következő napokban pontosabb diagnózist kapnak a terhelhetőségéről.

A rövid pályán 1500 méter gyorson világcsúcstartó Paltrinieri bő egy hónappal ezelőtt a budapesti Eb-n nyílt vízen 5 és 10 kilométeren is győzött, tagja volt az 5 kilométeres csapatversenyben aranyérmes olasz gárdának, továbbá 800 és 1500 méter gyorson másodikként zárt.