2024. július 16., kedd
OLIMPIA

Koronás egy cseh strandröplabdázó…

Pozitív lett a koronavírustesztje az olimpián indulni készülő egyik cseh strandröplabdázónak. A cseh szövetség beszámolója szerint Ondrej Perusic vasárnap az olimpiai faluba visszatérve adott pozitív mintát. A cseh küldöttségben egy nappal korábban is találtak egy fertőzöttet az egyik Prágából érkező repülőgépen utazók között. Egyelőre kérdéses, hogy Perusic pályára léphet-e az ötkarikás játékokon, mindenesetre nincs sok reménye, hiszen az első mérkőzését pénteken játszaná.

…három dél-afrikai meg egy dél-koreai

Négy nappal a pénteki nyitóünnepség előtt két pozitív koronavírusteszt akadt a sportolók között a tokiói olimpiai faluban. A szervezők vasárnap jelentették be, hogy ketten fertőzöttnek bizonyultak a szálláshelyükre már beköltözött sportolók között. Egy nappal korábban is akadt egy pozitív teszt a faluban, róla annyit közöltek, hogy nem japán személyről van szó, és nem sportoló, hanem a „játékokhoz kapcsolódó illető”. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint mindhárom érintett ugyanabból a küldöttségből került ki.

Kiderült, hogy a dél-afrikai labdarúgó-válogatottat erősítő Thabiso Monyane és Kamohelo Mahlatsi, valamint a csapat mellett videoelemzőként dolgozó Mario Masha az érintett. Mindhárman karanténba kerültek, a többiek két negatív tesztet adtak. Közben a Tokióba megérkezettek között is született egy pozitív teszt, amelyet a dél-koreai NOB-tag, Rju Szeung Min – a 2004-es olimpia asztalitenisz-bajnoka – szolgáltatott. A 38 éves sportdiplomata maga tette közzé az eredményt, és karanténba vonult. A szervezők összegzése alapján vasárnap az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje, és eddig összesen 55 fertőzöttet regisztráltak.

Levelet írt az ugandai

Levelet hagyott hátra az ugandai olimpiai csapatnak az a tagja, akinek pénteken hűlt helyét találták a szállodai szobájában. A súlyemelőt, mint eltűnt személyt, jelenleg is keresik a japán hatóságok. A 20 éves Julius Ssekitoleko írásos üzenetében – a Kyodo japán hírügynökség beszámolója szerint – annyit rögzített: nem akar hazatérni. „Nem térek vissza olyan országba, ahol annyira nehéz az élet. Japánban akarok dolgozni” – idézte a japán hírügynökség a versenyzőt, aki a hotelt elhagyva a feltételezések szerint vonatjegyet vásárolt, és elindult Nagoja felé. A súlyemelő az afrikai ország olimpiai küldöttségével egyetemben nem a fővárosban, hanem Izumisano városában szállt meg, ahol – mivel Japánba érkezésekor, csaknem négy hete két pozitív koronavírustesztet is produkált – elkülönítették a csapatot. Az ugandaiakat azóta is naponta vetik alá Covid-vizsgálatnak, ám a pénteki tesztelésen a kilencfős sportolói delegációból Ssekitoleko nem jelent meg. Társai ezután indultak a keresésére, szállodai szobájában azonban hűlt helyét találták, s ekkor értesítették a japán rendőrséget az eltűnéséről.

A japánok továbbra is kételkednek

A japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia a koronavírus-járvány közepette – derült ki az Aszahi Simbun című japán lap által közzétett közvélemény-kutatásból.

A tegnap virradóra közzétett felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka fejezte ki kételyeit, hogy a szervezők képesek lesznek gátat vetni a vírus terjedésének. A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal a döntéssel, hogy a játékokat szurkolók nélkül tartsák meg. Mindemellett a válaszadók 55 százaléka ellenezte, hogy a tavalyról elhalasztott olimpiát megtartsák, és csak 33 százalékuk támogatta a játékok lebonyolítását. A telefonos közvélemény-kutatás során 1444 embert kérdeztek meg.

A tokiói olimpia egyik szponzora, a Toyota autógyártó közölte hétfőn, hogy Akio Tojoda vezérigazgató és más vállalati vezetők nem vesznek részt az olimpia nyitóünnepségén, és a Toyota nem fogja reklámozni magát a játékokat közvetítő tévéadásokban. „A döntést különböző tényezőket figyelembe véve hoztuk meg, beleértve a nézők hiányát is” – erősítette meg a vállalat egyik szóvivője az erről szóló sajtóhíreket. Mintegy hatvan japán vállalat több mint 3 milliárd dollárt költött a szponzori jogok megvásárlására, most pedig azzal a dilemmával néz szembe, hogy kösse-e a márkáját egy olyan eseményhez, amely eddig nem kapott erős támogatást a közvéleménytől.

Végre győztek az amerikai kosarasok

Az olimpia előtti utolsó felkészülési mérkőzésén az amerikai kosárlabda-válogatott 83:76-os győzelmet aratott a spanyol csapat felett. A Las Vegasban rendezett összecsapáson 15 pontot szerzett Keldon Johnson, aki csak két napja csatlakozott a kerethez, miután Bradley Bealnek koronavírus-fertőzés miatt távoznia kellett.

Az amerikaiak nyolc nap alatt négy felkészülési mérkőzést játszottak a kaszinóvárosban: nagy meglepetésre előbb Nigériától, majd Ausztráliától is kikaptak, azután viszont – Spanyolország előtt – Argentínát legyőzték. Gregg Popovich tanítványai vasárnap a franciákkal szemben kezdik meg olimpiai szereplésüket.