2024. július 16., kedd
EURÓPAI JÁTÉKOK

Magyar éremeső Lengyelországban

Hét érmet – két-két aranyat és ezüstöt, valamint három bronzot – nyert a magyar küldöttség a krakkói központú Európai Játékok pénteki és szombati versenynapján.

Az első dobogós helyezéseket a kajakosok szerezték, a sort 500 méteren Varga Ádám nyitotta, aki rajt-cél győzelmet aratott, míg a nőknél Gazsó Alida Dóra a dán Emma Jörgensen mögött lett második (Dóra pénteken Csipes Tamarával szerzett 500-on bronzot). A kenusoknál Kiss Ágnes remekül evezett, s harmadikként haladt át a célvonalon. A sportlövőknél légfegyveres csapatversenyeket rendeztek, és a férfi puskásoknál a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István hármas a fináléban 16:2-re megverte a horvát triót.

A tekvandósoknál a sportág első magyar női világbajnoka, a mindössze 17 éves Márton Luana Lengyelországban sem vallott szégyent, az 57 kilósok mezőnyében belga és görög riválisát legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol hátrányból fordított, és a második és harmadik menet megnyerésével lépett túl a fináléba. A döntőben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok brit Jane Jonestól kikapott 2:0-ra. Patakfalvy Luca az 53 kilósoknál nyert bronzérmet, a helyosztón meggyőző fölénnyel verte meg az izraeli Biana Lagert.

A szerb válogatott érmeit továbbra is a kajakosok szállították, Milica Novaković egyesben 200 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett. A férfiaknál 500-on előbb az Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak és Vladimir Torubarov összeállítású négyes, majd egyesben Marko Dragosavljević is harmadikként ért célba a fináléban. A dobogós helyezések tekintetében a szerb válogatottnak ez volt a második legsikeresebb Európa-bajnoksága, 2017-ben Račicében hét érmet lapátolt össze a válogatott, Lengyelországban ötöt sikerült szerezni.

Nyitókép: A férfi K1 500 méteres versenyének dobogósai: Fernando Pimenta, Varga Ádám és Marko Dragosavljev