2024. július 16., kedd
ZENTA

Tudománnyal az eredményességért

A napokban párját ritkító lehetőség nyílt a zentai sportegyesületek előtt: a helyi atlétikaklub korábbi edzője, dr. Miloš Petrović itthon töltött rövid szabadsága alatt minden egyesületnek felajánlotta, hogy tensometer segítségével felméri a fiatal tehetségek képességeit, pillanatnyi állapotát.

Az atléták, a birkózók – köztük a Tisza-parti városban edzőtáborozó korosztályos válogatott –, a labdarúgók, a kajakosok és a kosárlabdázók éltek is a lehetőséggel, a tesztelés egész héten zajlik. Dr. Petrović az Újvidéki Egyetem Testnevelési karán fejezte be az alapképzést, majd a manchesteri Metropolitan Egyetemen sporttudomány és testnevelés szakon szerzett mesterdiplomát. Doktori tanulmányait szintén Angliában, biomechanika szakon folytatta, a posztdoktori képzést az Izlandi Egyetemen fejezte be, ahol jelenleg is segédtanárként dolgozik. Fő területei a biomechanika, az atlétika, a sérülésmegelőzés, az erő és állóképesség. Emellett edzőként és konzulensként dolgozik. Az általa használt eszközt Izlandról hozta magával, a mérés után kielemezett adatokat pedig az egyesületek rendelkezésére bocsájtja.

Az atléták tesztelése három ugrásból állt (Fotó: Erős Kincses Krisztina felvétele)

Az atléták tesztelése három ugrásból állt (Fotó: Erős Kincses Krisztina felvétele)

– A tensometer segítségével a tehetség már korán felismerhető, emellett az eszköz alkalmas a pillanatnyi állapotfelmérésre is, de ami talán a legfontosabb, használatával és az adatok kielemzésével megállapíthatók a test két oldalán jelentkező eltérések, így nagyobb eséllyel megakadályozható egy-egy testrész túlterhelése, időben korrigálható a probléma, elkerülhető a komolyabb sérülés – mondta dr. Petrović.

A teszt rendkívül egyszerű, két panel érzékeli a testrészek – kéz vagy láb – által kifejtett nyomást, amit számítógép rögzít, és a szakember később elemzi azt.

– A felmérés egész fiataloknál, akár már 4-5 éves korban elvégezhető, gyakorlatilag nincs korosztályhoz és sportághoz kötve. A tensometer segítségével a sérülést követően, még a rehabilitáció előtt felmérhető az állapot, majd figyelemmel kísérhető a gyógyulási folyamat is. Egészséges sportolók esetében a legfontosabb, hogy a kinyert adatoknak köszönhetően az edzés teljesen személyre szabható és optimalizálható. Nő az edzésmunka hatékonysága, ezzel együtt a sportoló teljesítménye is. A szerkezet segítségével érzékelhető bal és jobb oldal közti esetleges különbség, kimutatható, hogy melyik kar vagy láb a domináns, van-e jelentős eltérés a legfontosabb és legnagyobb ízületek (boka, térd, váll, könyök) terhelhetősége között – tette hozzá.

Dr. Petrović eddig számos sportoló munkáját segítette elemzéseivel és szakmai tanácsaival. Szabadságát követően Reykjavíkban folytatja munkáját, ahol az ország olimpiai csapatát veszi górcső alá, ezzel is segítve az olimpikonok felkészülését Párizsra.

Nyitókép: Az atléták tesztelése három ugrásból állt (Fotó: Erős Kincses Krisztina felvétele)