2024. szeptember 1., vasárnap
KAJAK-KENU

„A kis klubokban nőnek fel a bajnokok”

Milica Starović az újvidéki Halász-szigeten található Liman Kajak-Kenu Klub versenyzője. A szerény körülmények között működő egyesületben edző lány az országos válogatott tagja, amellyel részt vett az augusztusi račicei világbajnokságon. Csehországban remek teljesítménnyel, holtversenyben harmadik helyet szerzett a 200 méteres egyesben, ráadásul bronzérme a szerb csapat egyetlen egyéni dobogója volt a világbajnokságon.

„Nagyon boldog és elégedett vagyok. Az Eb-ről hazatérve azt a döntést hoztuk a szövetségben, hogy három számban fogok versenyezni. Ezek közül mindhárom olimpiai szám, és mindháromban sikerült a döntőig jutnom” – magyarázta lelkesen Milica a Halász-szigeten családias hangulatban megtartott sajtótájékoztatón. „Az Eb-ről két negyedik és egy hatodik hellyel jöttem haza. Sajnáltam a kihagyott lehetőségeket” – mesélte a 29 éves versenyző, hozzátéve, érezte magában a lehetőséget, hogy a vb-n javítson.

Starović a vb-n holtversenyben lett harmadik, az ilyen esetek nagyon ritkán fordulnak elő egy olyan sportágban, ahol ezredekmásodperceket mérnek: „Sajátos dolog, de a sprintben megtörténnek ilyen esetek. Azért is nagy az örömöm, mert ez az első egyéni érmem komoly világversenyről. A tavalyi szezon óta nagyon szerettem volna egyéni dobogót elérni, de eddig mindig kicsúszott a kezemből” – írta le a vb-bronzhoz vezető utat Milica, aki azt is elárulta, az idei Eb-ezüstöt megelőzően tavaly is negyedik lett a kontinensviadalon. „Külön öröm, hogy a legnagyobb versenyen sikerült a dobogó” – mondta lelkesen.

Starović kitért a versenyelemzésre is: „Megerőltető volt a program, de az Eb-n például ennél is kevesebb, mindössze három napunk volt. Sok a futam, hiszen mindhárom számomban tovább kellett jutnom az előfutamból és az elődöntőből is – a döntőkkel együtt ez összesen 9 versenyt jelent. A négyest a csapatszellem miatt szeretem, az 500 egyes prioritás volt számomra, a 200-hoz pedig úgy álltam oda, hogy bármi megtörténhet” – magyarázta, s azt is elárulta, a versenyt megelőzően 500-ban érezte magát leginkább éremesélyesnek.

A kajakos azt is elmondta, jó teljesítménye nem garantálja, hogy jövőre is válogatott tag legyen, és benn üljön a csapathajóban: „Minden évben ki kell harcolnunk, hogy bekerüljünk a válogatottba. Most a négyesben is ott voltam. Az Eb után – ahol majdnem elcsíptünk egy érmet –, Csehországban is bejutottunk a döntőbe.”

Szerinte bár elmúlt az idény legnagyobb versenye, nincs idő a pihenésre: „A következő hétvégén lesz az országos bajnokság Ada Ciganliján. Azzal fejezzük a szezont, majd lesz egy kis pihenőnk – de ez természetesen aktív szünet lesz. Októbertől pedig már kezdődik a felkészülés a következő idényre” – számolt be megfeszített programjáról.

Zárásként Starović kitért saját klubjára és annak lehetőségeire, amelyről elmondta, szeret itt edzeni, de vannak hiányosságai az egyesületnek, elsősorban a felszereltséget és a forrásokat tekintve. „Több figyelmet és lehetőséget kéne szentelni az egyesületünknek. Az ilyen kis klubokban nőnek fel a bajnokok. Az edzők is ilyen helyeken fejlődnek, ami mindennek az alapja. Rossz alapok nélkül nem számíthatunk nagy eredményekre. Természetesen az ilyen egyéni sportágakban, mint az enyém, a körülmények mellett sokat számít a vakhit és az elszántság” – fejezte be a kajakos, leszögezve, marad mostani klubjában, remélve, hogy az eredmények miatt javulni fog a helyzet a házuk táján.